Kako se poštuju mere na sahrani patrijarha? SPC tražila ulaz sa maskom, nemaju ih svi

Na sajtu naveli da će se striktno pridržavati mera koje su propisali državni organi

  • 5
Sahrana patrijarha Irineja, Hram Svetog Save Foto: Marko Jovanović, Tanjug/Zoran Žestić

U Hramu Svetog Save na Vračaru u toku je zaupokojena liturgija patrijarhu Irineju. Juče je zbog brige za sprečavanje širenja korona virusa iz SPC saopšteno da će se na današnjoj sahrani primenjivati posebne mere.

Tako je navedeno da neće moći da uđu oni koji su bez maske, te da će onima koji bez nje dođu biti nova data na ulazu u Hram. Dalje je navedeno da neće biti celivanja tela, kao i da će i sveštenstvo biti u obavezi da primeni mere zaštite.

Sveti Arhijerejski Sinod obaveštava sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, Srpska Pravoslavna Crkva striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadelžni državni organi, navedeno je na sajtu SPC.

Liturgiji prisustvuju vernici iz naroda, ali i ljudi iz javnog života. Situacija među okupljenim vernicima, za razliku od one među velikom većinom političara, bila je nešto drugačija. Tu se mogao uočiti veći broj prisutnih bez maske.

Kako je prethodno rečeno, nije bilo celivanja tela patrijarha. Na kovčeg je postavljena prozirna ploča, koju su vernici mogli da celivaju, a koju su potom sveštenici dezinfikovali.

Na jučerašnjim snimcima jasno se videlo kako sveštenik sa maskom na licu naprskava površinu i briše je krpom.

Ipak, među sveštenicima, značajno je manji broj onih koji su masku nosili, nego obrnuto.

Video: Svi kao jedan: Narod jednoglasno poji molitvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    22. novembar 2020 | 11:55

    Imate lica na slikama pa kaznjavaj ko nema masku. Nikakvo opravdanje ne postoji. Bezobrazluk... Cestitost i ljubav prema Bogu nije samo ici u crkvu, vec i obzir prema drugima u svakom trenutku

  • Vratiće se rode

    22. novembar 2020 | 12:31

    Ovo je klasični idiotizam, i naroda i države koja ovo trpi... Ovamo zatvarate sve i ostavljate ljude bez posla, a ovde opušteno, nema veze što nema maske... I onda kažete, verujte nam!!! Virus neće u crkvu!!! a hoće u restorane, brze hrane...

  • Bane

    22. novembar 2020 | 12:11

    Ne pustajte takve. Opasni su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA