"Bio nam je kao otac": Porodica Karić se oprostila od patrijarha srpskog Irineja

Sa velikom tugom i bolom primili smo vest da se upokojio u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskom pećki, Mitropolot beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej

  • 4
Patrijarh Irinej, Bogoljub Karić Foto: Facebook/Bogoljub Karić ·

Porodica Karić potresnim, ali i rečima punih poštovanja oprostila se od blaženopočivšeg patrijarha srpskog Gospodina Irineja.

Sa velikom tugom i bolom primili smo vest da se upokojio u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskom pećki, Mitropolot beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej. Ostali smo bez Oca i duhovnog vođe, bez najmudrijeg čoveka današnjeg vremena, koji je uvek štitio i branio interese srpkog naroda i svih pravoslavnih vernika.

Njegova Svetost patrijarh Irinej, bio je simbol istrajnosti u borbi za istinu i pravdu i odbranu imena i zaostavštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa južne bokrajine bio je jedan od njegovih najvažnijih zadataka. Nije se umorio nikada, borio se za istinu o Srbiji i Srbima do poslednjeg dana, borio se za jedinstvo Srpske Pravoslavne Crkve. Borio se za mir, pomirenje, razumevanje i bratsvo među svim narodima. Njegova mudrost i saveti bili su od presudnog značaja u najtežim istorijskim trenucima za našu zemlju. Kada nam je bilo najteže, On je uvek koristio jezik ljubavi i pomirenja. Posvećen celim svojim bićem i dušom

Gospodu Bogu, vodio je nas vernike i našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu putem ljubavi i spasenja, On je bio sveti čovek, koji je poštovao i uvažavao svakog čoveka bez obzira na boju kože ili vere kojoj je pripadao. Nesebično je posvetio svoj život i verno služio Gospodu Bogu i srpskom narodu.

Zahvalni smo Gospodu da smo imali tu privilegiju i čast da je Njegova Svetost Arhiepiskom pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej bio, nakon smrti našeg oca Janićija, drugi otac. Bio je sa nama i kada smo slavili, ali i kada nam je bilo najteže i kada smo prolazili kroz najveća iskušenja i tuge. Njegove reči, savete pamtićemo zauvek, jer su nam menjale pogled na život, na prijatelje na teške životne situacije i davale nam nadljusku snagu da nastavimo dalje. Hvala mu za sve molitve u kojima nas je pominjao i zahvaljujući kojima smo lakše prolazili kroz velike prekretnice i lomove i iz njih, sa verom u Gospoda, izlazili još snažniji i još jači.

Naša srca ispunjava osećaj ogromnog poštovanja i zahvalnosti prema Njaegovoj Svetosti, jer je bio deo naših života, jer smo imali tu privilegiju da nas lično savetuje i vodi i da nas bogosluži i deli radost sa nama na najvažniji dan za našu porodicu, na svetog Jovana Krstitelja.

Verujmo da nas ovaj život priprema za budući večni život, danas se opraštamo od našeg Oca i duhovnog vođe, koji odlazi u život večni, ostavljajući iza sebe samo najveća i najbolja dela koja su ravna svetačkim podvizima. Sa velikim bolom i tugom, ali i ogromnim poštovanjem opraštamo se od Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Gospodina Irineja.

Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Svetom Arhijerejskom Sinodu, svim pravoslavnim vernicima i celom srpskom narodu upućujemo najiskrenije saučešće. Vječnaja pamjat i carstvo mu nebesko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    23. novembar 2020 | 14:24

    Da, ipak im nije smetalo da na dan smrti patrijarha u svom restoranu, u neposrednoj blizini Saborne crkve prave zurku.

  • TomTom

    23. novembar 2020 | 14:29

    A sin Karic pravi zurku?

  • Žika

    23. novembar 2020 | 14:54

    Ima li nekoga u zemlji Srbiji ko je na "vrhu" sa kim nisu bili na ti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA