• 81

Zabrinjavajuća prognoza dr Kona: Broj umrlih će rasti, možda bude i trocifren broj po danu

, Telegraf

Epidemiolog je naveo da virus usporava u Beogradu, ali da se sada "preliva" na jug

  • 81
Konferencija, Korona virus, krizni stab

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa, održaće danas sastanak u 13 časova, a na njemu će više reči biti o radu škola, ali i merama koje su predložene, ali odložene.

O čemu će više biti reči na današnjem sastanku, rekao je epidemiolog doktor Predrag Kon za TV Prva.

On se na početku razgovora osvrnuo na potencijalno zatvaranje škola.

- Prvo treba reći da je sastanak zakazan zbog epidemiološke situacije i da bi se nastavilo sa onim što je medicinski deo Kriznog štaba pismeno predložio još 20. novembra, zapravo prvi put 6. novembra. Tu ne govorimo o prestanku rada škola, već o svega nedelju dana prelaska na onlajn nastavu, ništa drugo. Ima se utisak da se očekuje neka velika odluka, a ne radi se o tome - rekao je Kon i nastavio:

- Što se tiče zimskog raspusta, o tome treba da nastavimo da govorimo. Približavamo se opštem shvatanju zašto bi trebalo da bude nešto ranije a to je da ne bi došlo do interferencije gripa i kovida, da ne budu aktivni istovremeno jer grip tek treba da stigne - objasnio je Kon.

Međutim, rad škola nije jedina tema današnjeg sastanka.

Usporavanje virusa u Beogradu

- Ono što čujemo preko medija i što znamo za ustanove i kapacitete, videćemo kako će to dalje da se razrešava. Moramo direktno da se čujemo i vidimo šta tu dalje treba uraditi, zatim da pričamo o planiranju vakcinacije, ali ima tu i niz drugih aktivnosti. Trebalo bi da vidimo kakva je realizacija ovih mera, i da napravimo procenu situacije jer u Beogradu definitivno dolazi do značajnog usporavanja virusa - objašnjava epidemiolog.

Na konstataciju novinarke da se njegova izjava razlikuje od one koju je juče dao imunolog dr Srđa Janković, a to je da se virus rasplamsava, Kon je rekao:

- I ja i on smo u pravu. U Beogradu je došlo do usporavanja ali se istovremeno preliva na jug Srbije. Ovo nisu posledice mera, ovo je prirodan tok, tek će se videti posledice mera. Za očekivati je da će prvo u Beogradu da se vide. Vidimo da u zemljama gde su uvedene vrlo restriktivne mere, da se pokazuju značajni rezultati - poručio je doktor.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, zuti grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

On je takođe rekao da borba sa korona virusom nije takmičenje i da ne bi poredio naše rezultate sa zemljama regiona ali i rekao da je moguće da nam broj preminulih raste.

- Bitno je reći da će rasti broj umrlih. To je matematički potpuno jasno. Na 6.800 novozaraženih ako imate 1 odsto smrtnosti, ta cifra iznosi 68 umrlih, a to će stići za par nedelja. Taj broj može da postane i trocifren. Sve treba raditi da se aktivnost ovog virusa uspori što je moguće više i na taj način obezbedi da preživi i zdravstveni sistem i svi mi - zaključio je doktor.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

Video: Vučić o vakcini: Trudićemo da u narednih mesec dana obezbedimo prve doze

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    Virus se šeta Srbijom,sad će malo na jug i postaće još smrtonosniji nego do sada i to baš sada kada stiže vakcina.

  • Majo

    Doktord ode ti u Ambasadora...Dosta vise ,svaki dan jedno te isto.Virus je opasan,a vi ga uvelicate da narod od straha jedva ceka vakcinu.Uspeli ste ...

  • Koje bre doze

    Eksperimentisite se svi vi prvo. Ostavite nas na miru pobogu. Pronadjite neki kanal TV i promovisite tu koronu, pa ko hoce neka pogleda.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima