≫ 

Brnabić: Danas je broj zaraženih i mrtvih do 12 h veći nego juče

Situacija je ozbiljna, ponovo apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mera, da pomognemo zdravstvenim radnicima - izjavila je premijerka

Broj zaraženih i mrtvih od korona virusa u Srbiji, do 12 časova, veći je nego juče, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je uz ministra zdravlja Zlatibora Lončara, prisustvovala potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i izgradnji KC Vojvodina sa odabranim izvođačem radova.

- Situacija je ozbiljna, ponovo apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mera, da pomognemo zdravstvenim radnicima. Čitava zemlja je u teškoj situaciji. Pozivam sve da shvatimo ovu borbu kao borbu svakog pojedinca za celo društvo - izjavila je premijerka.

Kada je reč o zdravstvenom sistemu, rekla je da današnje potpisivanje ugovora predstavlja samo deo većeg investicionog ciklusa ulaganja i da će se tek raditi na tome. Istakla je da je ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju KCV deo većeg ciklusa ulaganja u zdravstvo, pokrenuto 2015. godine kao projekat "Milijarda evra u zdravstvo Srbije".

- Dugo smo radili na ovome. Hvala EIB koji prate ulaganja u zdravstveni sistem Srbije, što su radili sa nama da dođemo do ovog ugovora. Radujem se danu kada ćemo postaviti kamen temljac, nadam se da će to biti za 30 do 45 dana, kada se ispune svi uslovi - rekla je Brnabić nakon potpisivanja ugovora.

Podsetila je da su završeni radovi u KC Niš, koji je, kaže, prvi ikada završen klinički centar u istoriji Srbije, investicija koja je bila vredna 53 miliona evra.

- U toku je rekonstrukcija i dogradnja Kliničkog centra Srbije, i nadam se da ćemo krajem 2021. moći da otvorimo potpuno novi KCS, rekla je Brnabić i dodala da se uskoro očekuje tender za rekonstrukciju i dogradnju KC Kragujevac. Urađeno je skoro 80 objekata primarne zdravstvene zaštite, Domovi zdravlja i ambulante, za šta je izdvojeno 16 miliona evra, a da su u toku radovi na izgradnji šest domova zdravlja, vrednih 15 miliona - podsetila je premijerka.

Takođe, preko 202 miliona evra do sada je uloženo u opšte bolnice i zdravstvene centre širom Srbije, od kojih su u nekim radovi u toku, kao i više od 300 miliona evra u izgradnju klinika i specijalizovanih bolnica, poput Tiršove, KBC Zemun, "Dr Dragiša Mišović", faza 1 Urgentnog centra.

- Zahvaljujući svemu tome možemo da zbrinemo sve pacijente, pre svega, kovid, ali i da se borimo za ne-kovid pacijente. Skoro sve zdravstvene ustanove koje smo podigli, poslužile su da imamo dobar odgovor na ovu pandemiju, jer su poslužile kao kovid bolnice -  rekla je Brnabić i dodala da su u toku završni radovi na izgradnji dve kovid bolnice, u Batajnici i Kruševcu, u koje je uloženo 80 miliona evra.

kovid bolnica Bolnica u Batajnici koja bi trebalo da bude otvorena 1. decembra, gde će biti smešteni kovid pacijenti sa težom kliničkom slikom-Foto: Mateja Beljan

- Sve to, bez opreme i specijalizacija, i iz toga se vidi koliki je fokus na zdravstvo i njegovo jačanje. To ostaje jedan od tri ključna prioriteta vlade - poručila je Brnabić i dodala da je ugovor "dobar signal sto će tek slediti".

Zahvalnost zdravstvenim radnicima

Premijerka je zahvalila svim zdravstvenim radnicima, svim zaposlenima u KCV, ali i u zdravstvu širom Srbije, koji se bore protiv korona virusa.

- Sve što oni rade je za divljenje. Šta god mi uradili, nikada nećemno moći dovoljno da se odužimo za sve što su učinili zdravstveni radnici, koji su iz dana u dan pod sve većim pritiskom, jer su brojevi sve lošiji - rekla je Brnabić.

Hirurški blok sa 16 operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna nega

Radovi u KCV obuhvataju rekonstrukciju i dogradnju lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra površine više od 33.000 kvadratnih metara, dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu KCV, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima.

U sklopu lamela B i C biće hirurški blok sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta.

Glavni prijekat za taj klinički centar je završen 2015. godine, a građevinska dozvola dobijena oktobra 2016. godine.

Za izvođača radova na tenderu je izabran Konzorcijum "GH Holding" iz Ljubljane i Delta Inženjering iz Beograda.

Izvođač ima rok od 30 dana da krene sa pripremnim radovima, a rok za završetak radova je 29 meseci od potpisivanja ugvora između investitora i izviđača radova.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka KCV Edita Stokić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    27. novembar 2020 | 12:52

    Aman da sačekamo 15č. Da li je ovo neki psihološki rat protiv nas da nas bombarduje informacijama non stop.

  • paya

    27. novembar 2020 | 13:04

    Valjda ce se dozovemo pameti kaD ovo prodje i svi na ulice

  • Ja

    27. novembar 2020 | 13:02

    Ajde vise ostavite narod na miru , svi nose maske , svi se pridrzavaju , a vi nemojte kriviti nas jer ste dozvolili da vam na hiljade ljudi lize istu kasiku , tad ste cutali , a ovo je samo ocekivano , krivite fanatike , a ne normalne ljude .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA