• 0

Studenti FTN-a među najboljima na takmičenju u Kini: Osvojili srebro, nadmetalo se 117 zemalja

, Telegraf

Na takmičenju je u konkurenciji bilo više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa 4.186 univerziteta - 3.028 iz Kine i 1.158 iz inostranstva, uključujući i univerzitete Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford

  • 0
Fakultet tehnickih nauka novi sad

Printskrin: Google Maps

Na šestom kineskom internacionalnom studentskom takmičenju "Internet+ za inovacije i preduzetništvo", u konkurenciji od 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja, mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Šenženu osvojio je srebrnu medalju.

Međunarodni tim predvodio je Mijat Kustudić, master inženjer menadžmenta FTN-a, a takmičio se u kategoriji "Inovacije" sa svojim projektom CDNBye koji predstavlja algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog prenosa u video industriji, piše Tanjug.

Tim su činili i Nikola Kustudić, doktorant na Arhitekturi na FTN-u, Maja Gulan, master inženjer menadžmenta, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana i Ting Ći iz Kine, saopštio je FTN.

Mijat Kustudić, koji radi i kao asistent Audencia francuske škole za biznis na Šenžen Univerzitetu na kome je tokom školovanja dobio Nagradu za izuzetne doprinose, naveo je da je ideja nastala zajedničkim radom tima i dodao da je Ći Ting već imao iskustva u video striming tehnologiji zbog svog rada u Tencentu, koji je jedan od vodećih tehnoloških konglomerata.

- Dosadašnja znanja i iskustva su mi omogućila da sagledam celokupan proces razvoja ovakvog proizvoda. Upotrebio sam svoje znanje o veštačkoj inteligenciji da bih nadgledao i pratio kreiranje programa, a svoje menadžerske sposobnosti u analiziranju potreba tržišta, koordinisanju svog tima i osmišljavanju prezentacije - kazao je Kustudić.

Dodao je da je zahvaljujući FTN-u otišao na ERASMUS razmenu studenata u Nemačku, potom u Liberiju.

- Fakultet mi je pružio ne samo nova znanja, nego i životna iskustva - zaključio je Kustudić.

Maja Gulan je na projektu bila sistem inženjer i njen je zadatak bio analiza i istraživanje tržišta, kao i deo softverskog razvoja.

Kako je navela, osnovne studije završila je na studijskom programu Računarstvo i automatika, a iskustvo je stekla i kroz praksu na Prince of Songkla Univerziteta u Tajlandu i kroz studentsku razmenu na Univerzitetu La Sapienca u Rimu.

Nikola Kustudić je radio front end dizajn i razvijao strukturu prezentacije projekta koji je Mijat održao pred stručnim žirijem.

- Na master studijama iz oblasti savremenih teorija i tehnologija u arhitekturi sam uvideo mogućnost interdisciplinarnosti, koja je osnova mog daljeg istraživanja. Takođe, zahvaljujući Fakultetu sam imao priliku da odem na studentsku razmenu u Bari u okviru doktorskih studija - naveo je.

Na takmičenju je u konkurenciji bilo više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa 4.186 univerziteta - 3.028 iz Kine i 1.158 iz inostranstva, uključujući i univerzitete Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford, a finale je održano online od 17. do 20. novembra, u organizaciji Univerziteta tehnologije Južne Kine.

Video: Rektorka Univerziteta u Beogradu: Nastava na fakultetima najverovatnije po kombinovanom modelu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima