• 8

Stiglo detaljno uputstvo Ministarstva prosvete: Evo kako će se ocenjivati učenici na daljinu

, Telegraf

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi

  • 8
Online skolovanje, nastava na daljinu, e learning, kompjuter

Onlajn edukacije su vodeće u ovom trenutku / Foto: Shutterstock

Stariji osnovci i srednjoškolci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, a Ministarstvo prosvete otklonilo je dileme kako će se učenici ocenjivati u dopisu koje je uputilo svim školama, i u kome navodi da će i ocenjivanje biti na daljinu.

Podsećamo, učenici srednjih škola i đaci viših razreda osnovnih škola, prelaze od 30. novembra na onlajn nastavu.

- Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima - navodi se u dopisu direktorima škola.

Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

- Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene - navode iz ministarstva prosvete.

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen.

Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu. Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PajaPatak

    Prosveta ko prosveta. Nije bila bolja, ni kad je imala uslove, bez padnemije, a tek sad, da ne pričam... Ko uči znaće, ko krade imaće, u Srbiji vazda bilo. Čast tim izuzecima učenika, ali ogroman sunovrat jednog sistema, poniženje, i ambis. Nekada je bilo zavadi pa vladaj, danas bi slobodno mogli reći, zatupi pa vladaj.

  • Pto

    Ako neko moze da mi objasni samo: Na sajtu Ministarstva pise ono sto su i ovde naveli, ovo da nastavnici mogu da odluce da li ce se testovi odrzavati onlajn. Ako ne, onda se oni prebacuju u drugo polugodiste. Medjutim, na sajtu jos pise da provere duze od 15 se sprovode u skolama. Znaci oni ce testove raditi u skolama, ili ne?

  • nena

    roditelji se vise uzbudjuju oko ospeha nego sami djaci.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima