• 61

U pripremi je zakon o istopolnom partnerstvu: Srpski poslanici će uskoro diskutovati o njemu

, Telegraf

Rasprava se očekuje pre proleća sledeće godine

  • 61
Držanje za ruke, istopolni brak, gej

Foto: Shutterstock

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je danas da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Ona je na TV Prva rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

- To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustanovom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava - kaže Čomić.

Upitana kako će izgledati debata o tom propisu, ona je rekla da će to biti dijalog sa civilnim društvo, sa strukom, dijalog unutar vlade, kao i sa poslanicima.

- Svesna sam da je svaki antidiskriminacioni propis problem za društvo zato što vas tera da vam zabrani ponašnaje zasnovano na predrasudi. Svaki antidiskriminacioni propis teško prolazi u društvu - kaže Čomić.

Razgovaraće, navodi, i sa ljudima koji se protive tom zakonu.

Upitana o obnovi dijaloga vlasti i opozicije i da li bi možda mogla da bude posrednik u tim razgovorima, Čomić je rekla da je taj dijalog u nadležnosti Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da ni Evropska komisija, kao i nijedno ministarstvo i vlada ne smeju u to da se mešaju.

Na pitanje ima li energeije da uradi sve planirano, ona je navela da joj je mandat oročen na godinu dana, te da pažljivo sluša i "režanje neprijatelja i ćutanje prijatelja".

- Ako za godinu dana ne možete da povećate ocenu za vladavinu prava za 20 odsto, sa sadašnjih niskih 2,2 na 2,64, ako ne možete da isupunite plan koji smo sami sebe zadali pre dve tri četiri ili pet godina, onda to neće moći ni sledeće godine - rekla je Čomić.

Navela je da nije član nijedne političke partije, niti da planira da se učlani u SNS.

- Nisam član nijedne političke partije, niti ću biti, bila jednom i to je dosta - dodala je Čomic.

Na pitanje kako komentariše dešavanja u DS, čiji je bila član, Čomić je rekla da je "ostalo samo ćutanje".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo da pitam

    Jel posle idemo na ostale nastranosti i bolesti koje cemo podrzati kao sto je pedofilija, zoofilija.... Itd? Cisto da znam da na vreme odem odavde

  • Strelac

    Ne postoji nesto sto se zove seksualno opredeljenje. Postoji samo zdrava, prirodna i normalna seksualnost, a sve drugo su devijacije.

  • Ne, ne i ne!

    Ako neko ne zna koje je ponasanje ispravno, a koje nije, neka proveri na sledeci nacin - tako sto ce se zapitati da li bi bilo dobro, ili ne, po ljudsko drustvo, da se svi ponasaju tako. Dakle, sta bi bilo kada bi smo svi bili gejevi, da li bi to bilo dobro za ljudsko drustvo, ili ne? Naravno da ne, jer takvo drustvo ne bi imalo nikakvu perspektivu, bio bi to kraj civilizacije. Kako nesto moze biti samo po sebi dobro, a nije dobro da svi budemo takvi? Primenite to na bilo koju osobinu koja se ocenjuje kao pozitivna (dobrota, postenje, marljivost, iskrenost, hrabrost...) i videcete da ni u jednom slucaju, ako je dobro da pojedinac bude dobar, posten, marljiv, iskren ili hrabar, ne moze biti lose po drustvo da svi budemo takvi. Naprotiv! Samo kad je u pitanju LGBT populacija, namece se ideja "gej je OK", iako je jasno i ocigledno da kada se ovo tvrdjene prosiri na sve i upita da li bi bilo OK da smo svi gej, odgovor je - NE!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima