≫ 

Mere u borbi protiv korone koje čekamo, a lebde u vazduhu: O ovome vaga Vlada, spominju i zatvaranje

Vlada razmatra mere nakon što su one juče predložene na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

  • 59
KBC Bežanijska kosa

Foto: Marko Jovanović

Srbija iščekuje nove mere u borbi protiv korona virusa. Svakog momenta bi trebalo da ih saopšti Vlada Srbije, a kako Telegraf.rs saznaje, jedna od onih koja će po svemu sudeći biti usvojena jeste da postojeće mere, ali u strožijem režimu važe do 15. decembra.

Izvor Telegrafa.rs iz Vlade kaže i da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da se dodatno skrati rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara, a na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba bilo je reči i o zatvaranju.

- To bi podrazumevalo ponovo uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa na dve nedelje, ali o tome moraju da se izjasne pravnici i Skupština Srbije - kaže naš izvor iz Vlade koji je i sam član Kriznog štaba.

Ukoliko i ne dođe do potpunog zatvaranja, a i sam predsednik Aleksandar Vučić je u nedelju uveče rekao da smo blizu toga, i mlađi školarci će preći na onlajn nastavu.

Pominje se i da postoji mogućnost da se obustavi rad ugostiteljskih objekata vikendom.

Granice se, inače, neće zatvarati, već će biti doneta odluka da svi koji ulaze u Srbiju, moraju da imaju negativan test na korona virus.

Prvi koji je nešto rekao o merama nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba bio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. On je sinoć izjavio da su na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone u ponedeljak izneti predlozi za uvođenje oštrijih mera, dodajući da očekuje da će takva biti i nova odluka države.

- Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke koje će biti sažete u pisanoj formi i predate predsednici Vlade Ani Brnabić kao zvanična preporuka. Predlozi idu u pravcu još oštrijih mera - rekao je sinoć Ružić za TV Vojvodina.

Prema njegovim rečima, situacija je alarmantna i "apsorbciona mogućnost" bolnica se smanjuje, ne zbog manjka kapaciteta, već zato što je, "kako je on razumeo", oko 10 odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

KBC Bežanijska kosa

Foto: Marko Jovanović

- Svakako ova preporuka zdravstvenog dela Kriznog štaba biti pretočena i u odluku Vlade Srbije u, prepostavljam, vidu oštrijih mera imajući u vidu brojke koje dobijamo - naveo je ministar.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je jutros da će javnost za nove mere saznati danas ili sutra. Objasnila je da je raspravljano o novim merama, a da su mišljenja različita.

- Pratimo situaciju u celoj Evropi, uvođenje i relaksaciju mera u EU i šire i vodimo se i time u odnosu na našu situaciju. Posle ovog gostovanja imam sastanak sa Vučićem i zajedno ćemo razmotriti neke mere, a da li ćemo ići na restriktivnije mere, videćemo i od današnjeg broja zaraženih - rekla je premijerka za Pink.

Brnabić je rekla da će država sa novim merama izaći danas ili sutra.

Istakla je da će, prema brojevima od 8 sati jutros, dan biti težak, ali ne težak kao prošli utorak.

Kovid ambulanta Vračar

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Srbiji je na snazi treći talas korona virusa koji traje od 4. oktobra. U tek završenom mesecu novembru, oboreni su svi rekordi i po pitanju broja novih zaraženih i po pitanju preminulih, kao i ljudi na respiratoru.

Bolnice su nam prepune, pogotovo u Beogradu, odakle se pacijenti prevoze u Mladenovac, Pančevo, ali u Niš, Nišku Banju, Sokobanju...

Video: Stevanović: Dok svi ne budemo poštovali mere imaćemo problem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    1. decembar 2020 | 12:33

    Danas, sutra, prekosutra,ajde sklonite se više sa vašim propalim merama. Zakasnili ste i zbog toga morate da snosite odgovornost,proći će i ovaj virus a nadam se i vi.

  • Darko

    1. decembar 2020 | 12:45

    Vi izadjite sa novim merama, narod izlazi sa novim besom i nezadovoljstvom na ulicama!

  • Apachy

    1. decembar 2020 | 12:27

    Polako nas pripremaju i opipavaju puls

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA