≫ 

Orkanski vetar duvaće sve do nedelje u Srbiji: RHMZ izdao novo upozorenje na košavu

Istovremeno, temperatura će biti iznad prosečnih vrednosti

  • 1
Kosava, jak vetar

Jak vetar narednih dana / Foto: Shutterstock

U košavskom području vreme će biti vetrovito sa umerenim i jakim, jugoistočnim vetrom sve do nedelje, istakao je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Kako su istakli, u južnom Banatu olujne snage dostizaće maksimalnu brzinu i do 100 km/h.

Košava

Upozorenje na jak vetar / Printskrin: RHMZ

Tokom prve dekade decembra u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar maksimalne brzine na jugu Banata, uglavnom od 24 do 28 m/s (85 do 100 km/h).

Udari vetra veći od 24 m/s znače da je moguća šteta na pokretnoj i nepokretnoj imovini (naročito na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima...), zatim da su mogući problemi u transportu i saobraćaju (mogućnost prevrtanja automobila i kamiona...), da je moguća šteta na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje grana i slabijih stabala), kao i problemi u građevinarstvu, opasnost od ozbiljnog povređivanja do ugroženosti života ljudi i životinja.

Kako su takođe dodali iz RHMZ-a, za vreme ovih vetrovitih dana temperatura će biti iznad prosečnih vrednosti, a krajem sedmice najviše vrednosti kretaće se od 12 do 16 °C.

Video: Da li vam ovih dana nedostaje košava? Beogradski vetar čisti vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA