Vandali pljačkali arheološko nalazište na Pešteru: Pronađeno više od deset rupa oko vrha Trojana

Čuvari Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“ uspeli su da uhvate jednog pljačkaša i slučaj prijave nadležnima

  • 1
Arheološko nalazište Trijan Foto: Rina.rs/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Uzvišenje Trojan kod Sjenice deo je zaštićenog područja Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje. Ovo uzvišenje, sa jedinstvenim tresavama u svom podnožju, jedno je od retkih poznatnih drevnih svetilišta, a tu su se nalazila i različita utvrđenja tokom istorije. Međutim, to nije sprečilo bahate pojedince da oskrnave ovu lokaciju.

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom sprovođenja projekta „Protect Pešter Wetlands!“ u više navrata posećivali brdo Trojan, a prilikom obilaska aktiviste su neprijatno iznenadile rupe nalik iskopinama različitih starosti na više lokacija.

- Žalosno je pronaći više od 10 rupa oko samog vrha Trojana koje su za sobom ostavili pljačkaši arheoloških nalazišta i time naneli nepovratnu, neprocenjivu štetu. Pored toga što ovo prekopavanje ruži ovu turističku atrakciju svakako predstavlja jedan od primera teškog nepoštovanja prema zajedničkom kulturnom i prirodnom nasleđu - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prenosi RINA.

On naglašava i da je ovo uzvišenje i veoma značajno stanište za retke vrste ptica, a upravo na ovom mestu najčešće su beležili ugrožene ušate ševe.

- Trojan predstavlja jedinstven i vrlo značajan lokalitet za naš biodiverzitet i kulturno-istorijsku baštinu. Pre nego što je područje bilo zaštićeno već je bilo slučajeva kaptiranja izvora, tako da sada još svega nekoliko potočića teče njegovim padinama. Dalje kaptiranje izvora je nakon stavljanja pod zaštitu najstrože zabranjeno. Razlog je  to što se na  njima nalaze male jedinstvene tresave sa patuljastom mešinkom kojoj je to jedino stanište na Balkanskom poluostrvu, kao i niz drugih specifičnih tresavskih biljaka i životinja - rekao je Šćiban.

Čuvari Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje uspeli su da uhvate jednog pljačkaša i slučaj prijave nadležnima, ali to nije bio dovoljno da se pljačkaši zastraše i ovakav vid uništavanja kulturnog i prirodnog nasleđa ovog prostora zaustavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    4. decembar 2020 | 19:44

    Pa necete vi da kopate i da iskopate to sta god to bilo,da se tocstavi u muzej ili tako nesto ima ko hoce,i to jos i da zaradi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA