Od nultog pacijenta prošlo 9 meseci, koronu lečio u bolnici 24 dana: Najteže bilo na velike praznike

Ko je bio drugi oboleli, koliko je bilo zaraženih na polovini marta, koliko u poslednja tri meseca ove godine?

  • 10
Igor Đantar foto: printscreen/TV Pink; pixabay.com

Prvi slučaj u Srbiji, naš nulti pacijent, registrovan je 6. marta ove godine. Od tog dana prošlo je devet meseci, a Igor Đantar, 43-godišnji privrednik iz Bačke Topole, uspešno se oporavio. Proveo je 24 dana u bolnici, srećan što nije oboleo od raka. To su bile njegove reči kada je za javnost sumirao kroz šta je prošao od poslednjih dana februara. Tada, 27. i 28. u mesecu, osetio je prve simptome - visoku temperaturu i slabost.

Veruje da se zarazio u Budimpešti u kojoj je bio sedam dana ranije. Najpre verujući da ima grip, izolovao se od članova svoje porodice.

Nakon 72 časa u Srbiji registrovan je drugi slučaj zaraze, a reč je o kineskom državljaninu koji živi i radi u Beogradu. Do tog momenta, 9. marta, prema zvaničnim podacima u zemlji je testirana 101 osoba. Već 17. marta, 11 dana kasnije, u zemlji je bilo potvrđeno 72 slučaja zaraze.

To je bio tek drugi "presek" broja obolelih u zemlji od uvođenja vanrednog stanja, 15. marta. Vanredno stanje sa sobom je povuklo i policijski čas, među kojima najduži za Vaskrs, u trajanju od 84 sati - od petka u 17 časova do utorka u 5 ujutro.

Vanredno stanje je ukinuto 6. maja, a iz poslednjeg policijskog časa izašli smo 7. maja u ranim jutarnjim časovima.

Lazareva subota bila je u policijskom času, pa je bilo nemoguće proslaviti je. Ipak, Đurđevdan nije, ali su se mnogi ovogodišnjeg obeležavanja slave odrekli. Ista situacija ponovila se u drugom i trećem naletu - jednom spočetka juna, kada su Novi Pazar, Tutin i Sjenica među prvima beležili povećanje broja obolelih i koji je utihnuo sredinom septembra i narednom u čijem se piku trenutno nalazimo. Na Svetog Luku, 31. oktobra, u zemlji je bilo je 1.817 zaraženih, na Aranđelovdan 5.774, na Vavedenje 7.782.

Novi Pazar, zdravstveni centar, vojska, satori, korona, koronavirus Novi Pazar, leto / Foto: Tanjug/Irfan LIčina

Najviše zaraženih od početka epidemije zabeleženo je 1. decembra sa 7.999 zaraženih. Najveći broj preminulih u danu iznosio je 69, na spomenuto Vavedenje 4. decembra.

Da ni praznici drugih vera nisu prošli u blagostanju pokazali su upravo primeri sa jugozapada zemlje u kojima su obeleženi Ramazan i Bajram, a tokom kojih je, procenili su ranije stručnjaci, došlo do širenja zaraze sa velikim žrtvama.

UCENJE DALJINA SARCEVIC, na daljinu, online nastava Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U proteklih devet meseci promene su trpeli i zdravstvo i školstvo i privreda, saobraćaj, porodica... Školarci su značajan deo drugog polugodišta bili na onlajn nastavi, čitave bolnice ili klinike u njima prelazile su u kovid sistem, radno vreme firmi, ugostitelja, ustanova... bilo je ograničeno policijskim časom, javni prevoz je bio redukovan i ukidan, porodica je trpela razna odricanja.

Prekjuče je otvorena kovid bolnica u Batajnici, izgrađena za četiri meseca, kapaciteta 930 mesta, od čega 250 na intenzivnoj nezi. Od 17 časova primljeni su prvi pacijenti, a već prva noć nazvana je teškom. Do narednog jutra u bolnici je bilo 80 pacijenata, sa srednjeteškom i teškom kliničkom slikom, od kojih najmlađi pacijent ima 33 godine. U periodu do 15. decembra očekuje se otvaranje i kovid bolnice u Kruševcu.

Ruska vakcina, Sputnik V Ruska vakcina / Foto: Profimedia/TASS

Trećeg decembra objavljeno je da su u Srbiju su stigle prve doze ruske vakcine protiv korona virusa, te da se ona ispituje na Insitutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Predsednik Srbije u istom obraćanju javnosti izrazio je nadu da će (američke) Fajzerove vakcine stići do kraja godine, kao i 350.000 vakcina do marta 2021. godine.

Vakcinacija, istakao je, neće biti obavezna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonović

    6. decembar 2020 | 13:29

    Uhhh dođe mi da poludim. Zatvoreni smo bili 2 meseca bez ikakvog osnova, a sad kad je kolaps kao što i oni sami potvrđuju ništa. Katanac na sve kafiće, barove. Samo prodavnice, pumpe i apoteke treba da rade. Deca su bespotrebno izgubila 2 meseca online nastavom pa sad neka gule školske klupe u jeku virusa zahvaljujući struci. Školstvo je i pre Covida bilo spušteno na najgore grane, a sad je mahovina.

  • Totalno bezobzirno i neodgovorno...

    6. decembar 2020 | 13:00

    Zaista bezobzirno je što deca od prvog do četvrtog razreda i dalje idu u školu . Broj dece u školi kojoj curi nos,kaslju se povećava rapidno ,a sto je najgore opet vecina njih ide u školu . Drugo sve je vise učitelja van skole a što je totalno neodgovorno deca iz jednog odeljenja i dalje idu u školu a učitelj (samo dodje zamena ) im je zaražen. Jel to po protokolu. Strašno sta ste dopustili i šta radite kada su mladja deca u pitanju i njihovi učitelji i porodica ,zaista strašno. Zbog čega sve to???

  • Milojko🐒😎

    6. decembar 2020 | 14:03

    Vec 9 meseci govore da je virus nepoznatog porekla to jest nepoznat Kakon su ondak napravili vakcinu za nepoznat virus???😡😡😡😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA