≫ 

Biseri naših đaka sa onlajn nastave: Uštipci ne smeju čekati, svinje treba nahraniti i iseći slaninu

Profesorima nije lako - treba se izboriti sa nestašlucima preko zuma

  • 12
Deca, stan, kuća, učenje, laptop Foto: Tanjug/AP

Nikome nije lako da se na posao i učenje koncentriše od kuće - ali naši mali osnovci su ozbiljno zaprepastili, pa i zasmejali svoje drugare i profesore u "onlajn učionici". Dečaci i devojčice u pubertetu, koje jedva smiruju i na časovima, nastavnici su morali da "dovedu u red" preko mreže.

A nije im bilo lako, ovo je samo deo nestašluka koji su doživeli nastavnici od svojih učenika, dok su se i sami možda borili sa svojim nestašnim ukućanima.

Neko hrani svinje, neko čeka uštipke, a neko secka slaninu

Dok su se svi koncentrisali na čas, jedan učenik bavio se drugim stvarima - odalo ga je neobično lupkanje. "Šta je to", upitala je zbunjena nastavnica. "Joj, izvinite, nastavnice, sečem slaninu"

Dok se on sladio slaninom, drugi se uključio u pomoć roditeljima oko svinjogojstva. Na selu je to normalno, deca moraju da pomažu, da namire stoku...

"Izvinite, morao sam da nahranim svinje", bio je njegov izgovor pred profesorkom. Opravdano, vala - zna momčić od čega se živi.

Hrana je često bila izgovor mališana.

"Sad ću da stignem, samo da jem", jedna je od poruka koju su profesori sačuvali.

Uštipci Uštipci meki k'o duša, Pritnscreen: Youtube/Domaći Recepti

Pa, nije to lako, u školi postoje odmori, zvonce, vreme za užinu, a u kući po ceo dan miriše nešto iz kuhinje. I još ako imaju brata ili sestru...

"Moj šestak se uzvrpoljio, vidim nešto nije baš, baš. Inače je dobar đak, vredan. Pitam ga: "Ima li problema?". Kaže: "Ma jok, nego majka napravila uštipke i svi jedu, ništa meni neće ostat', a meki k'o duša" - otvorio je dušu ovaj dečak.

Neke mame ne praštaju izostanke, izostanke sa ručka.

"Nekoliko puta sam na jednom času zamolila đaka da utiša mamu jer je uporno vikala iz kuhinje i dozivala ukućane da jedu. On je zatvorio vrata od sobe, par puta rekao mami da je na času i da bude tiša, ali se opet čulo njeno dozivanje"...

Učenik je imao ideju - da se njeno ponašanje upiše u njegov e-dnevnik kao napomena za vladanje, pa će mama da pročita poruku kada uđe u aplikaciju e-dnevnika.

E sad, ima i onih koji prevrše svaku meru, ali kako ih iskontrolisati? Nije to lako kao u učionici, kad im prekipi, a nastavnici udare u sto onim starim dnevnikom sa debelim koricama.

"Učenik je prisustvovao času u realnom vremenu, ali za vreme celog časa prži jaja u kuhinji i pravi buku i jede", jedan je od komentara upisanih u e-dnevnik.

E dnevnik Foto: Privatna arhiva

Kad nastavnica zabaguje

Nekima nije bilo baš lako da organizuju vreme.

Prvi čas je ujutro. Jedna devojčica je imala problem... "Je l' mogu da odem da operem zube? Nisam stigla, a ne mogu ovako..."

Da vreme može i da stane na internetu, svima je poznato kao "bag". Ali, da li je kulturno ovako se obratiti nastavnici:

"Nešto ste zabagovali, ne pomerate se".

A kada želite da pobegnete sa časa, ima li boljeg izgovora od toga da nemate interneta, osim kada tu poruku ipak pošaljete preko interneta - a i to se dešavalo.

Mama uhvaćena u prevari

Onlajn nastava idealna je prilika za mame da se i one uključe, da bodre svoju decu, da ih kontrolišu... Ali, nije baš zgodno kada se i mama pojavi na času, tj. u dometu kamere, posebno kada je vreme za ocenjivanje.

"Ispitujem petaka čitanje i prevod i vidim da sve vreme gleda na gore levo... Uzvrteo se. Ja ga pitam u čemu je problem, kao da ima buve... Pojavljuje se mama na ekranu iz tog levog ugla i kaže: 'Jao, izvinite, možda je zbog mene nervozan jer kontrolišem kako čita!' Ja šta ću, nasmejah se, poželeh gospođi 'Dobar dan', a ona kao ode. Međutim, iako je odglumila korake i dalje joj je u levom uglu virio baš lep beli čupkavi džemperić".

E sad, nekada je pratnja i poželjna. Pomoć brata, recimo!

"Đak kojeg sam jedva uganjala da odgovara usmeno na video poziv jer je u toku redovne nastave mnogo izostajao, krenuo je sa odgovaranjem uz pomoć brata, a senka brata koji mlatara rukama iza ekrana je bila svuda po zidu. Pozvala sam brata da i on dođe pred ekran, siti se ispričali na engleskom, neko kao Turčin, a neko kao grof iz Londona, ali mlađi bratac progovorio kao nikada na času pre. I tako je ipak poštenije uz tuc muc zaradio željenu dvojkicu."

Video: Čula je buku u podrumu, a zatim u ormariću zatekla neočekivanog gosta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jex

    7. decembar 2020 | 09:25

    Deca su sjajna. Slatko me nasmejase.

  • ...

    7. decembar 2020 | 09:26

    Klinci su najbolji oni su sou ❤😊

  • sheila broflovski

    7. decembar 2020 | 08:55

    Ispitujem latinske sentence putem allikacije Zoom...Padne kamera i u kadru se pojavi debeljuškasti tata policajac koji kleči i drži list hartije...Nije strašno. Ja verujem da takvim roditeljima i njihovoj deci oni odista neće ni trebati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA