≫ 

Najjači udari vetra očekuju se danas, u Banatu do 140 km/h: Meteorolozi otkrili kad će košava stati

U predstojećim danima blago slabljenje vetra

  • 7
Košava, vetar Foto: Shutterstock

Kada će prestati da duva vetar, kakve vremenske prilike možemo očekivati u predstojećih sedam dana, u kojim će delovima Srbije biti sunčano, u kojima kišovito i kada očekujemo sneg, otkrivaju meteorolozi. Na sajtu RHMZ-a rano jutros objavljeno je upozorenje za vetar olujne jačine, sa orkanskim udarima na jugu Banata, navodeći da se smirivanje očekuje 10. decembra. Istu prognozu dao je meteorolog Weather2Umbrella Đorđe Đurić.

Upozorenje za jugoistočni vetar olujne i orkanske jačine

Do 10. decembra u košavskom području duvaće jak i olujni jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa orkanskim udarima, stoji na sajtu RHMZ-a.

- Najjači udari vetra očekuju se danas (07. 12.) tokom prepodneva na jugu Banata od 100 do 140 km/h (28 do 40 m/s), a u Beogradu od 70 do 80 km/h (20 do 23 m/s).

U ostalim danima udari košave na jugu Banata biće uglavnom do 100 km/h (do 28 m/s), a na području Beograda do 60 km/h (17 m/s) - upozorili su.

RHMZ, upozorenje Printscreen/ RHMZ

Meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejbuk profilu takođe je ocenio da će košava u Srbiji duvati do četvrtka, te da od petka duva slab severozapadni vetar. Ujedno, prognozirao je kišu sa snegom i susnežicom na planinama već danas, u sredu i od četvrtka.

- Kako je iznad Srbije veoma izražen gradijent vazdušnog prtitiska, veoma je vetrovito. Košava u Beogradu, u Vojvodini, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i na planinama ima oujne udare, a krajem dana i tokom noći očekuju se udari od 60 do 100 km/h, a na jugu Banata i orkanski udari od 140 km/h, naročito na poručju Vršca. Olujna i orkanska košava mogla bi da uslovi materijalnu štetu, da ugrozi ljudske živote i živote životinja i da ugrozi saobraćaj, pa se preporučje ogroman oprez!

U Srbiji se u toku noći sa zapada očekuje naoblačenje, pa će u ponedeljak biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, na najvišim planinama sa susnežicom i snegom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama ujutro sa olujnim udarima i do 100 km/h, a na jugu Banata sa orkanskim udarima i preko 130 km/h. Krajem dana vetar u slabljenju, ali će u košavskom području biti i dalje jak. Minimalna temperaura od 4 do 8°C, maksimalna dnevna od 6 do 10°C. U toku večeri i noći sa jugozapada razvedravanje.

U Beogradu u ponedeljak oblačno i osetno hladnije sa kišom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, ujutro sa olujnim udarima i do 100 km/h. Krajem dana vetar u slabljenju, ali će i dalje biti jak. Minimalna temperaura 5°C, maksimalna dnevna 7°C. U toku večeri i noći razvedravanje.

U Srbiji u utorak nakon vedrog i hladnog, ponegde i maglovitog jutra, tokom dana sunčano, uz maksimalne temperature od 6 do 12°C. U toku večeri i noći naoblačenje, pa se u sredu očekuje oblačno sa kišom, na višim planinama i u Negotinskoj Krajini sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura od 3 do 10°C. Od četvrtka do do kraja sedmice biće umereno do potpuno oblačno sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 6 do 12°C. Jaka košava duvaće do četvtka, a u sredu će biti olujna sa udarima i preko 100 km/h.

Dakle, jaka i olujna košava duvaće u Srbiji do četvrtka. Od petka vetar slab, severozapadni.

Zbog očekivane olujne i orkanske košave preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izbegavanje boravka u šumskim kompleksima, parkovima i na drugim kritičim mestima. Očekivani udari košave mogu da uslove materijalnu štetu i da ugroze ljudske živote i živote životinja. Ogroman oprez savetuje se i u saobraćaju, naročito na mostovima i nadvožnjacima, a naročito mogu opasni biti bočni udari vetra.

Dobra strane ove košave što je konačno raščistila vazduh, pa je on ovih daRHMZna odlicnog kvaliteta, osim u Timočkoj i Negotinskoj krajini i u kotlinama zapadne i južne Srbije, gde kada košava duva, u tim predelima bude bez vetra, uz tmurno i maglovito vreme i uz dalje jako zagađenje vazduha. Inače, tokom celog novembra sittacija sa zagađenim vazduhom bila je alarmantna, jer je bio uticaj deovanja snažnog anticikona, uz veoma viosk vazdušni pritisak i veoma slao strujanje - naveo je na svom Fejsbuk profilu pre 18 sati, 6. decembra.

Takođe, osvrnuo se na vremenske prilike u svetu, istakavši da se Srbija nalazi između dva snažna sistema - ciklona iznad Mediterana i anticiklona iznad Rusije.

- Snažan ciklon sa Mediterana donosi potop i orkanski jugo Itaiji i oblasti Jadrana od Slovenije preko Hrvatske i Crne Gore do Albanije. Talasi na Jadranu i do 7 metara. Na južnim i istočnim padinama Alpa očekuje se da padne i do 500 mm kiše, a u višim predelima i do 3 metra snega. Srbija između ciklona sa Mediterana i anticiklona iznad Rusije. Duva olujna košava, a očekuju se orkanski udari i do 140 km/h! Temperatura ovog vikenda i 17°C. Sledi manje zahlađenje sa čestim padavinama. Do kada će košava duvati, kada će oslabiti i potpuno prestati?

Iznad centralnog Mediterana nalazi se veoma snažan ciklon, a on je nastao kao posledica premeštanja snažnog ciklona sa Atlantika preko zapadne Evrope i premeštanje frontalnog poremećaja i hladnog fronta preko oblasti Alpa. Centar ovog sekundarnog ciklona je iznad Đenovskog zaliva i severa Italije i polako se premešta ka severnom delu Jadrana. Vrednost pritiska u centru ciklona je opala na 995 mb.

Ovaj veoma snažan ciklon celoj Italiji donosi veoma obilnu kišu i snažne grmljavinske pljuskove i oluje, ali i olujne i orkanske vetrove. Očekuje se da padne i preko 100 mm kiše po kvadatnom metru, a najobilnije padavine očekuju se u u oblasti Alpa gde će pasti i preko 300 mm kiše, a na južnim padinama Alpa, na severostoku Italije očekuje se lokalno da padne i do 500 mm kiše, pa su moguće katastrofalne poplave i bujice. Dakle, reč je o padavinama koje u Srbiji u proseku padnu za nešto manje od godinu dana. U višim predelima Alpa, tj. iznad 1.800 metara nadmorske visine očekuju se veoma obilne količine snega, lokalno i do 3 metra, a sneg će biti praćen i jakom grmljavinom. Inače, ekstremne količine padavine u oblasti Alpa i severoistoka Italije posledica su snažnog ciklona, jakog južnog strujanja i orografije. Ogromne količine padavina dobiće i jugozapadni predeli Austrije, ali i severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Slovenije, gde će na planinama pasti i do 2 metra snega, a u nižim predelima od 100 do 300 mm kiše po kvadratnom metru.

Danas i u toku noći ciklon će doneti i oblasti Jadrana snažne grmljavinske pljuskove, orkanski jugo i preko 120 km/h i talase visine i do 7 metara, a temperature će biti i do 20°C. Očekuje se da padne i preko 100 mm kiše, na padinama Dinarida okrenutim ka moru i preko 300 mm kiše. Celo slovenačko, hrvatsko i crnogorsko primorje biće na udaru svega ovoga, a potom i albansko i grčko-jonsko primorje. Orkanski jugo već sada je doveo do obustavljanja pomorskog saobraćaja na Jadranu, pa su sva ostrva Dalmacije odsečena od kopna Hrvatske. Moguće su poplave i bujice, ali i grmljavinske oluje sa gradom i morskim pijavicama.

Video: Crveni meteoalarm proglašen za Jadran

Istovremeno, iznad Rusije i istočne Evrope nalazi se snažan anticikon, a vrednost pritiska je preko 1.044 mb. Iz tog razloga, iznad cele istočne Evrope, oblasti Alpa i Crnog mora je stabilno i suvo, ali i maglovito i hladno vreme.

Srbija se nalazi između ova dva veoma snažna i izražena sistema, ali je dominantiniji utica ciklona sa centralnog Mediterana, pa je vazdušni pritisak u padu. U Srbiji je ovog vikenda sunčano, a temperature su čak i do 17°C i to zbog priliva veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Dakle, Srbija se nalazi u prednjem delu ciklona sa centralnog Mediterana - naveo je u istoj objavi od juče.

Video: Gromovi parali nebo, priroda nam surovo donela jesen: Monsunsko nevreme se sručilo na Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    7. decembar 2020 | 08:53

    Moja gotovo nepismena baba koja nije vise medju zivima uvek kada duva kosava kaze da moze duvati jedan, tri i sedam dana. Nikada se nije desilo do sada da je njena univerzalna prognoza omanula. I ne samo za Kosavu vec je skoro uvek njena prognoza vremena bila tacnija od metereologa a zena je samo znala odlicno da posmatra prirodu. Za pedesetak godina nisam doziveo da Kosava duva duze od sedam dana odnosno dva cetiri pet ili sest dana.

  • 013

    7. decembar 2020 | 10:44

    Evo uzivo iz Vrsca, stanje je sledece, komisiji vetar iscupo drvo, ovom drugom odleteli crepovi, jos malo pa ce sve da nas oduva

  • Mia

    8. decembar 2020 | 09:26

    Neka duva, da ocisti vazduh, od smoga se nije videlo koliko ga je bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA