Ljubav u crvenoj zoni: Kaća i Vladica bore se za živote, slike ih proganjanju, sad su dobili nagradu

Njihov vredan rad i požrtvovanje nisu ostali nezapaženi

  • 13
Katarina Fudulović i Vladica Marinković Katarina Fudulović i Vladica Marinković Foto: Privatna arhiva

Nišlijka Katarina Fudulović (22) i njen momak Vladica Marinković (24) već osam meseci su na prvoj lini borbe sa korona virusom, u "crvenoj zoni" niške Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. Nijedno od njih nije očekivalo da će karijeru medicinskih radnika započeti u ovako teškim uslovima, ali su se oboje hrabro uhvatili u koštac sa opakim neprijateljem u nastojanju da se izbore za život svakog pacijenta.

Njihov vredan rad i požrtvovanje nisu ostali nezapaženi, pa su se našli među 205 medicinskih radnika koji su prošle nedelje dobili rešenje o stalnom zaposlenju u niškom Kliničkom centru.

Katarina priznaje da se pomalo plašila izazova koji nosi ovakav posao u vreme pandemije ali je želja da učestvuje u ovoj borbi, prevladala sve njene strahove.

- Vladica se prvi zaposlio, posle nedelju dana mi je kazao da bi želeo da mu se pridružim. Priznajem, plašila sam se, bila sam klaustrofobična pa sam se bojala rada pod skafanderom, ali sam onda donela čvrstu odluku i prevazišla strah. Mnogo mi je značila podrška bližnjih, posebno oca oftamologa... On u prvi mah nije bio za to, brinuo je kao svaki roditelj ali kada je shvatio kolika je moja želja da se uključim u tu borbu, podržao me je i to mi daje veliku snagu - priča ova devojka.

Prvi sudar sa "crvenom zonom" bio je strašan, a kako priznaje mlada Nišlijka, na te slike se ne može navići ni posle osam meseci.

- Strašno je gledati ljude kako se bore za vazduz a osećati nemoć... To se ne može rečima opisati, kao ni napori medicinskog osoblja koje ulažu u pokušaju da im pomognu. Tokom četiri sata, na koliko se smenjujemo, potiskujemo stres, jer sve svoje kapacitete usmeravamo da spasimo što se spasti može.

Međutim, kada izađemo, to nas sve stigne, te slike reanimacija, umiranja, to ne prestaje da vas proganja. Sa druge strane, kada nam pacijent izađe sa intenzivne nege, tada shvatiš da si mu pomogao, i dobiješ snagu da ideš dalje, da pružiš šansu nekom sledećem - opisuje Kaća svoj rad na najtežem radnom mestu u niškoj bolnici.

Dodaje da joj rad sa Vladicom mnogo olakšava situaciju u kovid zoni.

- Dajemo snagu jedno drugome, partneri smo i saborci na istoj misiji. Cilj nam je naravno bio da dobijemo stalan posao, ali smo radeći ovde to stavili u drugi plan, shvativši koliko smo sada važni našim sugrađanima. Zato smo bili u potpunoj neverici kada je rešenje stiglo, još nismo svesni da smo postali deo kolektiva niške bolnice - kaže Kaća.

Njen momak Vladica takođe priznaje da nije očekivao da će rešenje o stalnom zaposlenju stići tako brzo.

- Nadali se jesmo, ali smo mislili da se to još neće desiti, da će se čekati dok sve ovo prođe. Čast nam je i privilegija što radimo sa najboljima, sa našim direktorom Radmilom Jankovićem, sa kolegama koji daju sve od sebe kako bi drugima pomogli. Teško jeste, ako kažem da je to čist horor, pakao... mislim da sam donekle dočarao to što sa čim se svakog dana susrećemo.

Ne može se čovek navići da gleda gašenje nečijeg života, koliko god to puta video. Kada smo odlučili da postanemo medicinski radnici, znali smo da će se i to dešavati, da je to deo posla, ali nismo ni sanjali da će nas dočekati pandemija, i da ćemo se sa tim sresti toliko puta već na početku karijere - priča mladić.

Opisujući emocije koje ga obuzimaju dok sa Kaćom radi sa najtežim pacijentima, Vladica priznaje da za nju strahuje.

- To je prirodno, plašim se za nju, kao što i ona brine za mene. Međutim, trudimo se da to ne pokažemo, da nam to ne bi bila smetnja, jer ništa ne sme da omete ono što nam je sada najvažnije a to je ova borba za koju ne znamo koliko će trajati ni koliko će nam snage trebati - zaključuje Vladica.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    7. decembar 2020 | 21:10

    Nemam reči, svako vam dobro želim deco ...

  • Brundo

    7. decembar 2020 | 21:59

    Nema tu sta da vas proganja.Smrt je deo poziva.Tesko je i da se kopa u rudniku na dubini od 500 metara pa neko i to mora.Sad si ziv a 10 sekundi kasnije zatrpan sa nekoliko tona zemlje.Zivot ne prasta slabosti.

  • Ja

    7. decembar 2020 | 23:03

    Ovo je čista psihološka propaganda 🤦‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA