≫ 

Zašto je nestala tinejdžerka iz Nove Varoši na 4 dana? Proverene informacije o nasilju i porodici

Iz Ministarstva takođe naveli ocenu da maloletnica do sada nije ispoljavala negativne obrasce ponašanja

  • 0
Nova Varoš, panorama centar grada, devojka Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Nestanak maloletnice iz okoline Nove Varoši prijavljen je policiji u prošli četvrtak. Devojčica se najpre oglasila putem društvenih mreža, a 4 dana kasnije je i pronađena. U svojoj Fejsbuk objavi napisala je kako je živa i zdrava, te da nije nestala. Navela je i da je "sklonjena na bezbedno zato što je maltretirana". Kako bismo proverili te navode obratili smo se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odakle su nam rekli da ne postoji službena beleška o nasilju u porodici.

- Na osnovu praćenja porodice, maloletnica nije evidentirana kao žrtva nasilja u porodici, niti je do sada ispoljavala negativne obrasce ponašanja - napisali su u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Takođe su dodali da se porodica na evidenciji Centra za socijalni rad Nova Varoš nalazila ranije zbog povremeno prisutnih elemenata disfunkcionalnosti.

Navode da je svojevoljno napustila dom i otišla u kuću znatno starijeg muškarca, sa pozamašnom svom novca, nismo uspeli da proverimo u tamošnjem Centru za socijalni rad, odakle su nam rekli da nemaju odobrenje za davanje informacija ove vrste.

Prethodno, iz te ustanove komentarisali su za medije navode devojčice da se obratila SOS službi za nasilje nad decom, navodeći da sumnjaju u njihovu istinitost.

Služba SOS telefona kada primi prijavu za nasilje, istu prosleđuje nadležnom Centru za socijalni rad i Policijskoj upravi, a mi takvu prijavu od SOS službe nismo dobili. Kontaktirali smo i koordintorku službe SOS telefona i rečeno nam je da nikakve prijave za nasilje nije bilo, niti se imenovana obraćala njima. Sve i da se obratila, oni nemaju mogućnost bilo kakvog smeštaja već samo isključivo prijavu prosleđuju nadležnim institucijama - kazala je za RINU direktorka Centra za socijalni rad u Novoj Varoši Jelena Leković.

Podsetimo, nestanak devojčice prijavljen je u četvrtak, potvrdili su nam iz PU Prijepolje.

Kasnije, u javnosti se pojavila informacija o tome da se devojčica oglasila, ističući da nije nestala.

Ja nisam nestala, mene je odvela SOS služba za nasilje nad decom zato što me je otac maltretirao, pa su me sklonili na bezbedno. Živa i zdrava sam - stoji u postu objavljenom na profilu maloletnice, prenela je RINA, kasnije uz dodatak da je maloletnica pronađena u nedelju u selu nadomak Nove Varoši.

Video: Počela kampanja za uvođenje Amber alerta u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA