• 8
 ≫ 

Glavne sestre kovid bolnica: Teško je kad krenete u vizitu, a u krevetu kolega iz jučerašnje smene

 ≫ 

Jedna od njih bila 20 dana u bolnici zbog korona virusa, a oporavak joj je trajao tri meseca

 • 8
Nada Milanović, Nataša Bogunović

Printscreen RTS

Pritisak na kovid bolnice i dalje je veliki, raste broj teških pacijenata koji zahtevaju pažnju, terapiju i negu. Potrebno im je posvetiti pažnju i medicinske sestre su te koje prve priđu pacijentima. O iskustvu u kovid bolnicama svedoče Nada Milanović i Nataša Bogunović, glavne sestre kovid bolnica na "Bežanijskoj kosi" i u KBC "Dragiša Mišović".

U gostovanju u "Beogradskoj hronici" Nada Milanović kaže da ih lakši pacijenti najčešće pitaju za lekove koje primaju, da li će im terapija oštetiti neke organe, kako će se posle ponašati, šta da jedu, piju.

U KBC "Dragiša Mišović" su smešteni pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom. To su bolesnici koji se bore za vazduh, slika je jako teška, pogoršanja su brza i ne možete da predvidite ishod, objašnjava Nataša Bogunović. Dodaje da ih najlakše umiri to kada vide kako je bolnica organizovana, požrtvovana, koliko se brzo pristupa pacijentima.

Psihološki momenat je važan i ljudi se vezuju za lekare i sestre. Glavna sestra bolnice na "Bežanijskoj kosi" kaže da pacijente najviše smiri kada uđu u sobu i oni primete da se osoblje ponaša normalno.

- Ne ponašamo se kao da ćemo se zaraziti od njih i to jako puno znači - ističe Milanovićeva.

Nada Milanović

Nada Milanović, KBC Bežamnijska kosa / Printscreen RTS

Kažu da je radni dan težak, ali su se navikle. Imaju pauze gde mogu da se odmore, presvuku, i imaju dovoljno opreme da mogu da prave naizmenične pauze. Poručuju da su umorne,  ali zadovoljne kada odrade jednu dobru smenu i pomognu nekome.

Nataša Bogunović kaže da je teško kada kada uđete u sobu u vizitu i u krevetu je kolega koji je juče bio sa vama u smeni.

- Prva misao je ovde i i ja sutra mogla da budem, a druga - što nam se to dešava - poručuje glavna sestra KBC "Dragiša Mišović".

Nada je preležala koronu u prvom talasu u aprilu mesecu. Bila je 20 dana u bolnici i oporavljala se tri meseca.

- Posle toga vratila sam se u moju bolnicu i prva dva tri dana me je bilo strah, ali posle kad  ponese posao to se brzo izgubi, jer nema vremena da se razmilja o sebi nego gledaš da što više pomogneš - poručuje glavna sestra "Bežanijske kose".

Nataša Bogunović

Nataša Bogunović, KBC Dragiša Mišović / Printscreen RTS

Kada izađu iz crvene zone i bolnice i krenu kući ne mogu da zaborave sve ono što se dešavalo na poslu, ali se trude da uživaju u sitnim stvarima i da se odmore što više.

Naglašavaju da su najteže situacije kada, posebno kod mlađih pacijenata, pomisle da je potpuno završeno lečenje, a drugi dan budu na respiratoru. Zato je važno da slušamo preporuke, da svedemo kontakte na minimum i prevaziđemo sve ovo, poručuju glavne sestre kovid bolnica.

Video: Pelemiš: Pacijente koji su pred izlečenjem šaljemo u druge gradove, tokom dana detaljne vizite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Objavite ovo

  9. decembar 2020 | 08:57

  Heroji su obicne sestre,a glavne ne ulaze u crvenu zonu kao ni doktori!!!!ovo je proverena info iz KC Srbije(kovid)

  11
  2

  Podelite komentar

 • Objavite i ovo

  9. decembar 2020 | 09:00

  Glavne sestre kao i doktori JEDNOM u dosadasnjih dvadeset dana su obukli skafander i usli kod zarazenih pacijenata,ali kad su novine i TV tu su prvi u pojavljivanju...."heroji"

  10
  4

  Podelite komentar

 • A mogli bi i ovo

  9. decembar 2020 | 09:04

  Sestrama koje su radile u kovid-u u aprilu i maju (KCSrbije)nisu isplacene obecane stimulacije i duguje im se po 15hiljada koje su tada namucene i zaradile!!!

  9
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA