≫ 

Ivanuša: Ovo je možda vrh 3. talasa u Srbiji, videćemo do kraja nedelje, usporen rast novoobolelih

Upitan da li bi trebalo dodatno pooštravati mere, on je rekao da treba pričekati koji dan

  • 2
KORONA SITUACIJA IVANUSA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
KORONA SITUACIJA IVANUSA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiološka situacija u Srbiji je teška, kaže direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša i navodi da je Srbija možda sada na vrhu trećeg talasa epidemije korona virusa.

Marijan Ivanuša je rekao da se usporio rast novoobolelih na dnevnom nivou, da bi ovo mogao biti vrh trećeg talasa i da će se to videti do kraja nedelje.

- Bez obzira na to da li smo na vrhu trećeg talasa, situacija je i dalje veoma ozbiljna. Svakodnevno vidimo između šest i osam hiljada novoobolelih i to su velike brojke. Znamo da iza toga sledi veliki broj hospitalizacija i veliki broj umrlih - rekao je Ivanuša za Tanjug.

Kako kaže, situacija može brzo da se dodatno pogorša, te da je važno poštovati mere koje su na snazi.

- Treba biti pažljiv, situacija je teška i ne vidim razlog za opuštanje - rekao je Ivanuša i dodao da su epidemiološki rizik predstojeći praznici.

Upitan da li bi trebalo dodatno pooštravati mere, on je rekao da treba pričekati koji dan da se vidi kakve su efekte dale postojeće mere.

- Svakako je Srbija sada po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika na drugom mestu u Evropi odmah iza Gruzije. Ima više država sa teškom situacijom, ali je Srbija zajedno sa Gruzijom na vrhu u Evropi - rekao je Ivanuša.

"Nije novo da bogati žele da dođu do što više vakcina"

Bogate zemlje trude se da nabave što više vakcina protiv koronavirusa za svoje građane, a jedina nada za siromašne zemlje je nabavka vakcine preko programa COVAX, koji je inicirala Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ivanuša očekuje da će preko COVAX inicijative tokom naredne godine biti podeljeno oko dve milijarde doza vakcina.

Kaže da nije novo da u globalnom problemu, kao što je pandemija, bogate države žele da obezbede najbolje za svoje državljane i da se to moglo videti i proletos, kada je na globalnom tržištu bio manjak zaštitne opreme, hirurških maski, respiratora.

- Moćne države danas imaju veću mogućnost da nabavljaju vakcinu u velikim količinama, bez obzira na cenu. To nije nešto novo i iznenađujuće. Bilo je toga i u ranijim epidemijama. Zbog toga je SZO pokrenula inicijativu COVAX kako bi obezbedili pravednu raspodelu vakcine i za države koje nisu velike i bogate - naveo je Ivanuša.

Kada će preko COVAX inicijative prve doze vakcina biti na raspolaganju državama nije mogao da precizira, jer osim u Velikoj Britaniji (Fajzer-Biontek) i u Rusiji "Sputnjik V", nijedna vakcina nije registrovana.

- COVAX inicijativa će uraditi sve što je moguće da prve količine vakcine budu distribuirane u države što je pre moguće. Nadam se da će vakcina stići i u Srbiju do kraja godine ili početkom sledeće. Znamo da Srbija ima i bilateralne dogovore sa pojedinim proizvođačima vakcina, čime bi se obezbedilo relativno rano pristizanje vakcine - naveo je Ivanuša.

"Dolaskom prvih doza vakcine epidemija neće nestati"

Podseća da je u COVAX sistemu više od 180 država i da su se inicijativi osim siromašnih država priključile i bogate zemlje.

Distribucija preko te inicijative će ići korak po korak, navodi Ivanuša i dodaje da se ne može očekivati da u januaru, februaru ili martu budu raspoređene dve milijarde doza.

- Mi se nadamo da bi u prvom kvartalu sledeće godine određeni procenat vakcina mogao biti na raspolaganju. Naročito nam je bitno da vakcinišemo zdravstvene radnike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, kao i starije građane. Nadam se u prvom kvartalu da će biti dovoljno vakcina za tri odsto populacije - rekao je Ivanuša.

Pojašnjava da sa dolaskom prvih doza vakcine, epidemija neće nestati i da će za vakcinaciju većeg dela populacije biti potrebno više meseci.

- Problem kovida 19 neće biti rešen u decembru, januaru, februaru, martu, sledeće godine. Uz masovnu vakcinaciju bićemo zadovoljni ako bude bolje na jesen naredne godine - naveo je Ivanuša.

Napominje da se epidemiološke mere koje su trenutno na snazi i dalje moraju poštovati – nošenje maski, održavanje distance, higijena ruku.

Video: Joksimović: Vakcina u VB dočekana kao svetlo na kraju tunela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA