Planule vakcine protiv gripa: Potrošeno više od 90 odsto doza, vakcinisalo se oko 390.000 građana

* Do danas u Srbiji nije laboratorijski potvrđen virus gripa * Od 440.000 doza potrošeno oko 390.000, ostalo još 50.000, stiže još doza * Prvi potvrđeni slučajevi mogu se očekivati i ovog meseca ili u januaru

  • 36
Vakcinacija, vakcina protiv sezonskog gripa Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Srbija će ove sezone grip dočekati spremnije nego ikad, jer je do kraja novembra potrošeno više od 90 odsto distribuiranih doza vakcina protiv ovog virusa, kažu za Telegraf.rs u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". U nekoliko okruga potrošene su skoro sve ampule, a za sve one koji žele da se vakcinišu, vest je da se očekuju nove količine.

Srbija je od stranih dobavljača nabavila 344.000 doza vakcina protiv gripa, dok je Institut za virusologiju, vakcine i serume isporučio 100.000 doza vakcine "torlaksflu" od planiranih 250.000.

Vakcinacija protiv gripa počela je 1. oktobra sa inostranim vakcinama. Za samo 15 dana utrošeno je 67,4 odsto vakcina koje su stigle iz Holandije. Zbog velike pomame za ovim vakcinama, Srbija je morala da prespodeljuje količine po okruzima, a u međuvremenu je stigla i "Torlakova".

Tako je do kraja novembra, kako nam navode u Institutu "Batut", utrošeno je oko 390.000 doza vakcina od 444.000, odnosno više od 90 odsto distribuiranih.

- Utrošak vakcina protiv gripa prati se na nedeljnom nivou, i to do nivoa okruga. U Jablaničkom, Zlatiborskom i Mačvanskom okrugu utrošene su gotovo sve distribuirane količine vakcina, 99 odsto - navode u Institutu "Batut" za Telegraf.rs.

Prvi potvrđeni slučajevi virusa gripa mogu se očekivati i ovog meseca, ali je realnije da se to dogodi u januaru. S obzirom na to, kao i da će biti dostupne nove količine vakcine, za vakcinaciju još nije kasno.

Vakcina protiv gripa Instituta Torlak "Torlakova" vakcina protiv gripa Foto: Ministarstvo zdravlja

- Najavljena je i dostupnost dodatnih količina četverovalentne vakcine protiv gripa u narednom periodu. To je veoma značajna informacija za sve one koji do sada nisu uspeli da se vakcinišu iz različitih razloga, a pripadaju rizičnim kategorijama stanovništva.

Nije kasno za vakcinaciju

- Za vakcinaciju protiv gripa nije kasno dok god traje sezona. Ali, napominjemo da treba sprovoditi sve preporučene mere za zaštitu od korona virusa, jer su one istovremena zaštita od infekcije virusom gripa - podsećaju u Institutu "Batut".

Dodaju i da do danas, u Srbiji nije laboratorijski potvrđen virus gripa.

Da nije kasno za vakcinaciju za Telegraf.rs je potvrdio i profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

- Nije kasno, ali svako ko želi da se vakciniše mora da bude potpuno zdrav - kazao je danas za Telegraf.rs prof. dr Tiodorović.

On je ranije za naš portal objasnio da se najveći intenzitet virusa gripa očekuje u drugoj polovini januara i u februaru, ali da nije isključeno da se prvi slučajevi otkriju i u ovom mesecu.

prehlađeno dete, prehlada, grip, virus Foto: Shutterstock

Naveo je i da se ne očekuje njegov visok intenzitet, to je je slučaj i na južnoj hemisferi, i podseća da sve mere koje primenjujemo kod kovida deluju i na grip.

- To je pokazala i južna hemisfera. Tamo je grip bio veoma niskog intenziteta, upravo jer su mere primenjivane protiv kovida imale odraz na grip, nadamo se da će tako biti i kod nas - kazao je on i istakao da je dobro što će raspust trajati od 21. decembra do 20. januara, jer su upravo škole, odnosno deca sejači gripa.

- Uglavnom rasejavanje gripa kreće iz škola, iz dečje populacije. Ona je ta koja rasejava grip, a grip daje najteže posledice za starije.

Stručnjaci su pre početka vakcinacije upozoravali koliko je bitno da bude visok obuhvat imunizacije protiv ovog virusa, jer su se bojali ukrštanja korone i gripa.

Da li oni koji su preležali kovid mogu da se vakcinišu 

Usput se postavljalo i pitanje da li osobe koje su preležale korona virus mogu da se vakcinišu protiv gripa, i kada.

Odgovor na to pitanje je u novembru medijima dao prof. dr Mijomir Pelemiš, bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. On je pacijentima koji su preležali koronu savetovao da se i na ovaj način zaštite.

- Oni bi minimum mesec dana po prestanku simptoma kovida trebalo da odu kod infektologa na pregled, i ako su zdravi da prime zaštitu od gripa - kazao je prof. dr Pelemiš.

dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa Foto: Milena Đorđević

Vakcina protiv korona virusa je besplatna za sve građane. Sve što je neophodno da urade, jeste da pozovu ili odu kod svog izabranog lekara i kažu da žele da je prime. Lekar će zakazati termin kada pacijent može da dođe da primi ovu vrstu zaštite protiv virusa gripa.

Imunitet za dve tri nedelje, traje od 6 do 12 meseci

Ono što je bitno, jeste da osoba koja prima vakcinu, u tom momentu mora da bude zdrava, a o tome će svakako procenu dati izabrani lekar.

Vakcinacija protiv gripa je, naime, obavezna samo za zdravstvene radnike, i za osobe u posebnom riziku, a za ostale je samo preporuka, a ta preporuka se odnosi na hronične bolesnike, starije od 65 godina... Nije obavezno vakcinisati ni decu, ali je preporučljivo.

U Institutu "Batut" podsećaju da je grip vеliki јаvnоzdrаvstvеni i sоciо-еkоnоmski izаzоv, imајući u vidu dа gоdišnjе više od 100 miliоnа ljudi оbоli nа glоbаlnоm nivоu, оd kојih 250.000 do 650.000 umrе оd kоmplikаciја оvе bоlеsti.

Podsećaju da je potrebno dve do tri nedelje da se stekne imunitet, nakon primljene vakcine, a da trајаnjе pоstvаkcinаlnоg imunitеtа vаrirа i iznоsi оd 6 dо 12 mеsеci.

- Imајući u vidu rаzličitu еfikаsnоst vаkcinе prеmа uzrаsnim kаtеgоriјаmа kоd kојih sе аplikuје, pоtrеbnо је nаpоmеnuti dа sе kоd vаkcinisаnih u slučајu оbоlеvаnjа rаzviја blаžа kliničkа slikа, kао i dа sе rеdukuјu mоgućе tеžе komplikаciје u slučајu оbоlеvаnjа kоd оsоbа kоје su u riziku. Kоd stаnоvništvа kоје je u pоvеćаnоm riziku, grip mоžе imаti zа pоslеdicu i smrtni ishоd zbоg nаstаlih kоmplikаciја, nајčеšćе zаpаljеnjа plućа - podsećaju u "Batutu".

Video: Vakcinacija je najefikasniji način zaštite od gripa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dani

    10. decembar 2020 | 23:07

    Da mi je znati samo koga vi zajebavate 😏😏😏

  • Brundo

    10. decembar 2020 | 20:38

    Grip je zarazna bolest.I Korona je zarazna bolest.Za grip nema obavezne vakcinacije sirih masa.Za Koronu ima.Hmmmmmm.Nesto ovde nije kako treba.

  • Vakcina

    10. decembar 2020 | 21:34

    Samo vi navalite na spricanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA