≫ 

Kisić Tepavčević: Tokom pandemije posebna pažnja posvećena sprovođenju usluga socijalne zaštite

Konferenciju „Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Republici Srbiji“ organizovalo je u Palati Srbija Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

  • 3
Darija Kisic Tepavcevic Foto: Ministarstvo za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja

Poštovanje prava korisnika usluga u sistemu socijalne zaštite odvija se i tokom pandemije kovid 19 kontinuirano i bez ikakvih ograničenja, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji održanoj povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Konferenciju "Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Republici Srbiji" organizovalo je u Palati Srbija Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da je Ministarstvo tokom pandemije posebnu pažnju posvetilo održivosti, funkcionalnoj prilagođenosti i sprovodivosti usluga socijalne zaštite, pre svega u ustanovama koje zbrinjavaju različite kategorije najranjivijih korisnika.

- Celokupan sistem socijalne zaštite ni jedno pravo iz te oblasti nije doveo u pitanje - naglasila je Kisić Tepavčević i dodala da je naročito je insistirano na striktnom poštovanju obaveznih i preporučenih mera i da se pri tom vodilo računa o svim ljudskim pravima korisnika usluga, čak i u slučajevima kada je dolazilo do privremene ograničene redukcije nekih od prava, a prema odlukama nadležnih organa,

poput ograničavanja prava na posete i izlaska i boravka u vandomskoj sredini.

Ministarka Kisić Tepavčević je rekla i da pravo korisnika  da učestvuju u odlukama po pitanju njihove zaštite ni na koji način nije bilo, niti je sada suspendovano.

- Korisnici su redovno i blagovremeno obaveštavani o svim epidemiološkim merama koje su preduzimane ili će biti preduzete, kao i o načinima na koji će se njihov svakodnevni život odvijati u ustanovama, u uslovima i ograničenjima koja je nametnula epidemija - navela je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da je svaki korisnik ili njegov zakonski zastupnik, u svakom trenutku mogao da odlučuje da li će prihvatiti usluge koje sadrže određena ograničenja, uz opciju da se i usluge domskog smeštaja mogu prekinuti u svakom trenutku na lični zahtev, ukoliko je korisnik ili njegov zastupnik tako odlučio.

Govoreći o pravima iz radnog odnosa, ministarka Kisić Tepavčević je ukazala da je Ministarstvo u cilju poštovanja mera i preporuka nadležnih organa u suzbijanju pandemije, kao i zaštite prava zaposlenih, predlagalo određene mere Vladi Srbije i

obavljalo pojačani inspekcijski nadzor u oblasti rada.

Modaliteti rada od kuće, rada na daljinu, organizacija radnog procesa koja je omogućavala zaštitu zdravlja zaposlenih, kao i obavljanje radnih aktivnosti svih privrednih subjekata, bile su bazirane na poštovanju svih međunarodnih konvencija u vezi sa ljudskim pravima, istakla je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević ukazala je da je finansijski aspekt ostvarivanja svih prava korisnika za vreme trajanja pandemije, kao i danas, ostvarivan predviđenom dinamikom, bez kašnjenja i ikakvih umanjenja i ograničenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    10. decembar 2020 | 15:25

    Da, da...zato nam kasni plata u csr....Radimo za aplauz, hvala ministarka!!

  • Krlja

    10. decembar 2020 | 16:04

    Sta ces biti kad se promeni vlast...nit ministarka nit lekar....a da sad si dovoljno placena da neces morati da radis do starosne penzije 😜😜😜

  • hm

    10. decembar 2020 | 15:59

    jel se to odnosi na socijalnu distancu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA