Od nedelje se menja satnica polazaka vozova širom Srbije

Od nedelje, 13. decembra, planirano da na srpskim prugama svakodnevno saobraća ukupno 322 voza za prevoz putnika

  • 1
Voz, stanica Topčider,  železnički saobraćaj, Beograd Bar

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Na prugama "Infrastrukture železnice Srbije" u nedelju, 13. decembra 2020. godine stupa na snagu novi železnički red vožnje, koji će važiti narednih godinu dana. Toga dana i na evropskim prugama biće promenjen železnički red vožnje.

Novi red vožnje u putničkom i teretnom železničkom saobraćaju na srpskim prugama urađen je na osnovu raspoloživih infrastrukturnih kapaciteta i smernica dobijenih od jedinog prevoznika u putničkom saobraćaju "Srbija Voza", kao i od dvanaest operatera u robnom železničkom transportu ("Srbija Kargo" kao državni operater i jedanaest privatnih operatera).

U skladu sa infrastrukturnim radovima koji su u toku ili su planirani, urađena je i organizacija putničkog i teretnog železničkog saobraćaja u narednih godinu dana.

Tako je od nedelje, 13. decembra, planirano da na srpskim prugama svakodnevno saobraća ukupno 322 voza za prevoz putnika.

Od tog broja, planirano je da u međunarodnom saobraćaju bude ukupno 22 voza (14 međunarodnih i 8 pograničnih). Međutim, zbog pandemije korona virusa međunarodni i pogranični vozovi trenutno ne saobraćaju, pa će po novom redu vožnje krenuti samo noćni međunarodni voz za Crnu Goru, na relaciji Topčider-Bar, sa polaskom iz Topčidera u 21.10 sati, a iz Bara u 19.00 sati.

Međunarodni voz koji je po dosadašnjem redu vožnje saobraćao između Novog Sada i Budimpešte, zbog planiranih radova na izgradnji pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, po novom redu vožnje saobraćaće na relaciji Subotica - Budimpešta Keleti - Subotica. Pored toga, po novom redu vožnje uveden je još jedan par vozova između Subotice i Budimpešte. Vozovi iz Subotice za Budimpeštu polaziće u 08.02 i u 14.02 sati, a u stanici Kelebija predviđeno je presedanje putnika.

Zbog planiranih radova na niškoj pruzi, po novom redu vožnje neće biti vozova na relacijama između Topčidera i Sofije, odnosno Topčidera i Soluna.

Između Dimitrovgrada i Sofije svakodnevno će saobraćati po dva para vozova, sa polascima iz Dimitrovgrada u 11.40 i u 15.15 sati, što je jedan par vozova više u odnosu na dosadašnji red vožnje.

U unutrašnjem putničkom saobraćaju planirano je 11 daljinskih i 182 lokalna voza za prevoz putnika. Po novom redu vožnje u unutrašnjem saobraćaju broj putničkih vozova manji je za osam na relacijama gde se u narednih godinu dana planiraju radovi: Novi Sad – Subotica, Niš – Dimitrovgrad i Niš – Brestovac.

Po završetku rekonstrukcije pruge Jajinci – Mala Krsna predviđena je i mogućnost uvođenje u saobraćaj putničkih vozova između Beograd Centra i Požarevca, a takođe su planirani i putnički vozovi između Niša i Zaječara kada bude završena rekonstrukcija ove pruge.

Na ostalim prugama u unutrašnjem putničkom saobraćaju vozovi su planirani kao i u dosadašnjem redu vožnje.

Broj polazaka BG Vozova iz sistema beogradske gradske železnice po novom redu vožnje povećan je za sedam, tako da će od nedelje svakodnevno saobraćati 107 vozova iz sistema BG Voza. Oni će po novom redu vožnje saobraćati do Ovče, Batajnice, Mladenovca i Lazarevca.

Kada je reč o teretnom železničkom saobraćaju, jedan državni i jedanaest privatnih prevoznika na srpskim prugama po novom redu vožnje imaće u međunarodnom transportu ukupno redovnih 130 vozova, a u unutrašnjem još 61 redovan voz. Pored toga, u međunarodnom teretnom železničkom saobraćaju po novom redu vožnje planirano je još 278 fakultativnih, a unutrašnjem još 910 fakultativnih vozova, koji će u narednih godinu dana saobraćati po potrebi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA