≫ 

Zabrinjavajući govor: Apelujem na mlade da ne nose porodice na duši, ne slušajte "salonske lekare"

Direktor kovid bolnice Karaburma ocenio da je reč o neodgovornom delu populacije

  • 45

Pukovnik Ivo Udovičić, komandant Vojnomedicinskog centra Karaburma, održao je zabrinjavajuć i upozoravajuć govor na konferenciji za medije sednice Kriznog štaba. On je posebno apelovao na mlade da imaju samilosti prema svojim starijim članovima porodice.

- U poslednjih 10-ak dana nešto ranije otpuštamo bolesnike nego što je bilo predviđeno. Jedan deo ide u privremene bolnice, sajmove i banje, a jedan deo kućama.

Klinička slika je u odnosu na jul i april ista, samo su brojke različite. Sada je 10 i 20 puta više novoobolelih. I tad smo imali teške pacijente, pacijente koji su umirali i bili intubirani, sada je to 10 puta više i 10 puta teže. Ovo je vrlo teška bolest, ni španska groznica nije bila ovakva. Ceo svet je u katastrofi - kazao je.

Naveo je da u kovid bolnici Karaburma trenutno leči 130 pacijenata, od čega 14 u jedinici intenzivnog lečenja, sedam intubiranih i u vrlo teškom opštem stanju.

- Imamo protokole, primenjujemo ih. Za ovaj virus nema leka. Postoji samo vakcina i ništa više. Mere koje se preduzimaju su iznuđene - rekao je navodeći da o stanju ugroženih pacijenata ne treba pitati "salonske lekare", već ljude koji poput njega brinu o mladima, za koje se desi da od ove bolesti i umru.

- Ovo je takav virus da mi njemu savršeno odgovaramo. Opet bih pozvao mlađu populaciju neodgovornih ljudi, ako nemaju milosti prema zdravstvenim radnicima, onda neka bar imaju milosti prema svojim ukućanima. Kad stariji dođu i legnu u bolnicu, onda su svi zainteresovani za tu osobu, zovu, kukaju, vape. U tom trentku ne možemo da im pomognemo. Apelujem na mlade da zbog neodgovornosti ne dovedu sebe u situaciju da imaju odgovornost za smrt nekog svog najbližeg - naveo je.

Video: Šala dr Udovičića: Spremili smo doček Nove godine na Karaburmi, svi ste dobrodošli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojska

    11. decembar 2020 | 16:26

    Vojska treba da smiri a ne da dize paniku. Uporedjivati ovo sa spanskom groznicom !!!!

  • GP

    11. decembar 2020 | 16:36

    Znaci i vojska je legla na rudu. Barem ovaj jadni pukovnik. Sramota!

  • Keka

    11. decembar 2020 | 16:35

    Ma koliko upozorenja,molbi zar treba da vam neko umre iz porodice pa da verujete da je ovo stvarnost.Ko ce vam onda biti kriv onaj ko vas vec deset meseci upozorava ili onaj koji sve negira.Da se ne unosi sumnja narodu nebi ovoliko bolesnih bilo,umiralo a svi ovi koji su na respiratoru daj boze da prezive.Majka mi je umrla pre deset godina od gripa zavrsila je na respiratoru ali pomoci nije bilo.Pa dali se zvao grip ili korona a toliko je bolesnih da se cuti svaki dan verujte ,da zivot nije igra i kocka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA