≫ 

Krizni štab objasnio detaljno zašto kod privatnika možemo da uradimo test na antitela, ali ne i PCR

"Radi se o izuzetno kompleksnom i složenom procesu PCR testiranja, gde imate infektivni otpad"

  • 3
koronavirus korona virus testiranje Foto: Tanjug&AP

Dr Zoran Gojković na današnjoj konferenciji za novinare zdravstvenog kriznog štaba objasnio je zašto nijedna privatna laboratorija ne može da vrši PCR testiranje, dok, sa druge strane, antigenske testove određen broj laboratorija može da sprovodi.

- Neke privatne laboratorije su dobile dozvolu Ministarstva zdravlja i konkurisali su po uobičajenom postupku i imaju sve dozvole i uslove za mogućnost testiranja. U ovom trenutku veliki broj laboratorija to i radi, oni koji imaju dozvolu inspekcije, kojima je inspekcija Ministarstva zdravlja dala saglasnost to da rade. Svi oni koji su konkurisali i koji imaju na osnovu naših važećih zakona mogućnost da organizuju jedan vid antigenskog testiranja su dobili takvu dozvolu - objasnio je Gojković.

Kada je u pitanju PCR testiranje, reč je o komplikovanijoj metodi, objasnio je dr Gojković.

- Radi se o izuzetno kompleksnom i složenom procesu PCR testiranja, gde imate infektivni otpad, ne možemo da dozvolimo da laboratorije koje se nalaze u stambenim zgradama imaju takav protok infektivnog materijala i infektivnog otpada. Mi za testiranje imamo dvadesetak, tridesetak objekata koji rade izvanredan posao, to je kompleksan posao. Zahvaljujem svim ljudima koji rade u sistemu laboratorija Srbije, to je ogroman trud, posvećenost, muka, 10 meseci, 24 sata dnevno, sa svim bolestima njihovim, sa ispadanjima iz sistema, da uspeju da nam pruže podršku i pomoć, a rade sa najinfektivnijim materijalom - objasnio je Gojković.

Podsećamo, testovi na antitela rade se isključivo na osnovu uzorka iz krvi, dok se PCR testiranje vrši uzimanjem brisa iz grla i nosa.

Kako je "Telegraf" već pisao, one bi trebalo da ispunjavaju niz kriterijuma, između ostalog, da poseduju određeni biosigurnosni nivo, organizaciju rada koja ne bi dovela do kontaminacije prostora, a postoje i uslovi koji se odnose na osoblje koje tamo radi.

U Srbiji je korona virus u poslednja 24 sata potvrđen kod 6.534 osobe, a za isto vreme preminulo je 55 pacijenata. Testirano je 19.826 osoba. Pomoću respiratora diše 319 pacijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA