Tiodorović: Ne treba nam lažni populizam, već da donesemo efikasnije mere

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa

  • 9
Aleksandar Vučić, odlikovanja za zasluge u borbi sa kovidom Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je, govoreći u Dnevniku RTS-a, da su postojeće mere sasvim dobre ako bi ih se svi pridržavali i ako bi bile adekvatno kontrolisane.

Tiodorović kaže da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

- To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji - istakao je epidemiolog.

Napominjući da nam "ne treba lažni populizam", Tiodorović je rekao da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

Kretanje broja umrlih od korona virusa Foto: Telegraf.rs

- To sve zavisi da li ćemo pokazati odgovornost - istakao je epidemiolog.

Karantin 10 dana, negativan PCR test star do 48 sati

Ukazuje da svakako moraju biti uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

- Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija - naveo je član Kriznog štaba.

Tiodorović objašnjava da svi izveštaji, pogotovo u lokalnim samoupravama, govore da se dobro kontrolišu mere, a ipak se došlo u situaciju da dosta ljudi zahteva hospitalizaciju.

Kretanje broja obolelih od korona virusa Foto: Telegraf.rs

Uporedio je Kruševac sa Trstenikom, koji ima mnogo manje stanovnika, a broj zaraženih u ta dva mesta je približno isti.

- Ipak tamo nešto ne funkcioniše. Lokalna samouprava mora bolje da sprovodi mere. Možda će nas to dovesti u situaciju da budu strože mere - napomenuo je epidemiolog.

Sednica štaba na kojoj će nove mere biti razmatrane zakazana je za ponedeljak u 15.30.

Video: Brnabić: Imaćemo prve vakcine do kraja ove godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bugiman

    13. decembar 2020 | 09:36

    Ako hoćete evropski scenario sa ljudima na ulicama,suzavcem,kamenjem,motkama itd,slobodno uvedite policijski čas,pa ćemo se juriti,a pitanje je da li ćete mirno spavati. 100 puta do sada ste pokazali nesposobnost,a pre svega dvoličnost...kada je u interesu politike,onda može otvaranje tržnih centara,skupovi po sahranama,noćni klubovi,koje drže,zna se ko,i još gomilu gluposti...sada kada vam se to obija o glavu,naravno kriv je narod, Sram da Vas bude ,sve zajedno u kriznom štabu,nego skafandere na sebe ,pa pomozite kolegama,koji izginuše zbog vaših gluposti. Veliko hvala pravim borcima u belom koji su po bolnicama,a vama....šta reći...policijski čas pa se vidimo...

  • DLZ

    13. decembar 2020 | 09:26

    Dosta vise...koga vi folirate,majstore ti si 2009 sa konom trebao da budes u fioci a ne zdrave ljude da teras..Nece vam vise niko uci u pol.dane,a spremite se za mere kada vam sledece godine bude ispred vssih kuca mnogo gladnih radnika,pa onda pokazite vasu brigu o zivotima.

  • Da ti kazem

    13. decembar 2020 | 09:30

    Ja vam efikasno kuci dolazim cim mi hrane nestane , ili grejanja, ili struje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA