Podatak koji svi zanemarujemo: Opasan današnji procenat zaraženih najjači u poslednjih 5 dana

Iako je u poslednja 24 sata najmanje zaraženih kovidom 19 u prethodnoj sedmici, procenat inficiranih u odnosu na testirane najveći je u prethodna 4 dana

  • 13
korona virus, koronavirus, spasavanje, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

U poslednja 24 sata, u Srbiji je na korona virus pozitivno 4.995 osoba, što na prvi pogled deluje kao ohrabrujuća brojka, s obzirom na to da je u prethodnih nedelju dana na dnevnom nivou bilo zaraženo 6, pa čak i 7 hiljada ljudi.

Ipak, brojka manja od 5.000 samo je na prvi pogled pozitivna, jer se zanemaruje broj osoba koje su u tom vremenskom periodu testirane - a on iznosi 13.707. 

Naime, kada se u obzir uzme najbitniji podatak kada je reč o broju zaraženih korona virusom na dnevnom nivou - procenat inficiranih, dolazi se do podatka koji nije nimalo optimističan. Taj broj, prema najnovijim podacima iznosi 36,44 odsto, što je najgori rezultat u prethodna 4 dana, iako je registrovan najmanji broj pozitivnih na kovid 19 u prethodnih 7 dana.

Kretanje broja umrlih od korona virusa Foto-ilustracija: Nikola Jovanović

Najveći procenat zaraženih u odnosu na testirane u jednom danu ove nedelje imali smo u ponedeljak, kada je ta cifra iznosila 41,77 odsto, a zatim u utorak - 38,11.

Sve do nedelje, taj broj je opadao (sreda - 34,97, četvrtak - 33,91, petak 32,96, subota - 33,63), uprkos većem broju zaraženih, da bi danas ponovo porastao i iznosio 36,44 odsto.

Kretanje broja obolelih od korona virusa Foto-ilustracija: Nikola Jovanović

Ovo podaci samo govore da brojke koje dobijamo svakog dana o zaraženima korona virusom ne treba posmatrati plastično, jer sama cifra o inficiranima u prethodna 24 sata ne daje potpunu sliku, već nas dovodi u zabludu, sve dok se u obzir ne uzme i broj onih koji su testirani.

Podsetimo, u prethodna 24 sata preminulo je 56 pacijenata, čime se ukupan broj onih koji su izgubili bitku sa kovidom 19 popeo na 2.331.

Na respiratorima je 331 pacijent, a ukupan broj hospitalizovanih je 8.801.

Video: Brnabić: Imaćemo prve vakcine do kraja ove godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knedlica

    13. decembar 2020 | 16:39

    Valjda će oni koji su danas podsmešljivo pisali o broju zaraženih i nameštaljci nadležnih shvatili da su procenti ono što je najbitnije u prikazu oboljenja.

  • Kobra

    13. decembar 2020 | 16:54

    Pobogu, testovi su nepouzdani i to je jedan od glavnih razloga sto imamo ovoliko veliki broj pozitivnih ponavljam pozitivnih,jer se s obzirom na prethnodno iznetu cinjenicu jedino ispravno moze tako kvalifikovati,a ne kao inficirani ili oboleli.

  • Sasa

    13. decembar 2020 | 16:51

    Pa normalno je da je sada rast jer treba da se opravda policiski cas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA