Poruka dr Lađevića onima koji ne veruju u koronu: "Treba im organizovati ekskurziju u crvenoj zoni"

Anesteziolog dr Nebojša Lađević prethodni vikend proveo je radno, u kovid bolnici u Batajnici

Anesteziologija, Klinički Centar Srbije, Dr Nebojša Lađević Foto: Nikola Tomić

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Kiničkog centra Srbije (KCS) i koordinator svih anesteziologa u kovid bolnicama dr Nebojša Lađević izjavio je da u kovid bolnici u Batajnici, u čijoj je crvenoj zoni radno proveo vikend, ima dosta pacijanata, kao i to da se ceo jedan objekat koji ima 400 kreveta napunio pa je otvoren i novi objekat, koji do sad nije morao da bude otvoren.

- Otvoren je još jedan sprat koji ima 102 kreveta i on je već poprilično popunjen. A ovom prvom objektu B nalazi se jedinica intenzivnog lečenja i njoj ima skoro 90 pacijenta na mehaničkoj ventilaciji - rekao je Lađević za RTS.

Kako je naveo, to su pacijenti na respiratorima, samo na različitim modovima mehaničke ventilacije, dok je oko 40 intubirano.

Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica Kovid bolnica u Batajnici, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Oni pacijanti koji dođu do respiratora, ili kako mi kažemo mehaničkog ventilatora, to su pacijenti koji su u izuzetno lošem kliničkom stanju i zato su došli do respiratora kao poslednje mere kojom možemo da mu pomognemo - rekao je Lađević.

Šta kad pacijent dobije pozitivan test?

Doktor Lađević objasnio je i proceduru šta da radi pacijent koji je na testu bio pozitivan. Preporuka je da dođe na vreme i da se pregleda.

- Prvo se ide u kovid ambulante. To je mesto gde se vrši primarna trijaža da li imate teži ili lakši oblik bolesti. Ukoliko je taj oblik blaži, propisaće se lekovi i pacijent će se vratiti kući i zakazaće se kontrola - objašnjava doktor.

Kada se u kovid ambulanti zaključi da postoji napredak bolesti, da ide u neželjenom pravcu, da osnovna terapija nije delovala, onda se takav pacijent šalje na trijažna mesta unutar bolnica kao što su Infektivna klinika, Bežanijska kosa, KBC "Dragiša Mišović" i tamo se radi druga trijaža, kaže Lađević.

U bolnicama se, kako objašnjava, obično uradi i skener pluća i procenjuje se da li pacijent može da nastavi lečenje kod kuće ili mora da se hospitalizuje. U tom trenutku se njemu obezbeđuje mesto u bolnici i nastavlja bolnički tretman.

On je, na pitanje o onima koji misle da korona virus nije opasan i da se nekom drugom dešava, rekao da svako normalan ko gleda priloge iz bolnica, crvenih zona, može shvatiti da je to opasno i da postoji.

- Zemlja je okrugla, a ne ravna, tako i ovo postoji a nije da ne postoji. Ukoliko neko smatra da ne postoji, možda bi bilo dobro organizovati neku ekskurziju po crvenoj zoni pa da pogleda unutra. Mislim da bi shvatio vrlo brzo koliko je to opasno - rekao je Lađević.

Doktor Lađević je na početku pandemije sam sebi rekao da će korona da traje dve godine. Na pitanje da li i dalje tako misli ili se nešto u međuvremenu promenilo on odgovara:

- U početku sam dao sam sebi duži period da ne razmišljam kada će biti gotovo, a sada mislim da je to tako.

Video: Kisić o prvenstvu prilikom vakcinacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    14. decembar 2020 | 23:12

    Шта је бре с људима који пишу овакве коментаре? Јел заиста мислите да су многи из спрдње изгубили своје најближе због ове болести? Да ли сте свесни уопште да су ти бројеви заиста нечији угашени животи? Или мислите можда да је све ово добро исцениран филм, и то широм света, где су сви глумци па су кобајаги медицинари и пацијенти? Да ли сте бре нормални с таквим коментарима? Уместо тога, боље се чувајте колико можете и молите Бога да ово зло, какогод да се звало (зар је то више битно уопште?), не задеси вас или ваше ближње...

  • Vlada

    14. decembar 2020 | 22:16

    Ljudi veruju da ona postoji ali ne veruju ovima iz kš što ih lažu. Zašto ne kažu pravu istinu da ovo nije virus već otrovi koji dolaze iz vazduha.

  • Ažo

    14. decembar 2020 | 23:11

    Sva porodica u 10 dana obolela, 10 clanova svi sa upalom pluca. Ovo je horor, vjerujete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA