• 0

Bez rezervacije, molim

“Rezervacije mesta nisu dozvoljene” ili “Molimo Vas da svoje stvari ne ostavljate na stolovima” samo su neke od poruka koje će razočarati posetioce voljne da rezervišu mesto

  • 0
PMF Novi Sad

Foto: Danilo Polovina

Ništa neobično, neki ugostitelji ne dozvoljavaju rezervacije. No, ovo nisu natpisi iz restorana. Ovo piše – na jednom fakultetu u Novom Sadu, na vratima nove, prostrane čitaonice uglavnom dupke pune studenata raznih fakulteta.

Ovaj fakultet, koji postoji već pola veka, trenutno broji šest hiljada studenata i ima šest stotina zaposlenih. Budući da se svake godine broj studenata povećava, bez obzira na tri funkcionalno povezane zgrade, nije bilo dovoljno mesta. Da bi rešili infrastrukturne probleme, učestvovali su na EU projektu HETIP i sada studiranje na PMF u Novom Sadu izgleda potpuno drugačije.

PMF Novi Sad

Foto: Danilo Polovina

Dobili smo jedan divan prostor od 1500 kvadrata i našu čuvenu centralnu čitaonicu koja je otvorena za sve studente fakulteta - objašnjava dekan fakulteta Milica Pavkov Hrvojević. Kroz osmeh kaže da ponekad njihovi studenti nemaju mesta, zbog kolega sa drugih fakulteta koji svakodnevno hrle u njihovu novu čitaonicu.

Deo donacije bio je posvećen poboljšanju pristupačnosti fakultetskog prostora u skladu sa standardima EU, kako bi studenti sa invaliditetom bili u istoj poziciji sa svojim kolegama. Unapređen je i prilaz liftovima u svim zgradama za studente sa otežanim kretanjem.

PMF Novi Sad

Foto: Danilo Polovina

Evropska unija je pomogla Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donacijom od 30 miliona evra za unapređenje infrastrukture 27 fakulteta u okviru pet državnih univerziteta u Srbiji.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra - za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih,  renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok