Školski anđeo čuvar iz Valjeva

“Danijela je super, uvek mi pomaže i lepo mi sve objasni. Njoj mogu sve da ispričam”

  • 1
OŠ Nada Purić Valjevo Foto: Danilo Polovina

Danijela je super, uvek mi pomaže i lepo mi sve objasni. Njoj mogu sve da ispričam”, kaže Magdalena, učenica trećeg razreda OŠ “Nada Purić” u Valjevu. Zajedno sa 40 drugara, Magdalena svakodnevno ima pomoć pedagoškog asistenta da bi lakše savladala školsko gradivo.

Danijela Janković već 12 godina u ovoj školi radi kao pedagoški asistent, radi sa decom, a nastavnicima približava život ove dece van škole.

OŠ Nada Purić Valjevo Foto: Danilo Polovina

Kroz EU projekat ”Obrazovanje za sve”, Danijela je prošla obuke za pedagoškog asistenta. ”Naučila sam kako da radim, da sarađujem sa decom, roditeljima i nastavnicima. Na obukama smo radili na pripremi svih aktivnosti koje sada primenjujem u svom radu”, priča ona.

Za posao je, kaže, motivišu deca, naročito ona iz siromašnijih porodica. Kako i sama dolazi iz romske zajednice, poznato joj je da većina porodica veoma teško živi.

OŠ Nada Purić Valjevo Foto: Danilo Polovina

Kad sam počela da radim, imali smo mnogo dece koja napuštaju osnovno obrazovanje, a danas i grad Valjevo stipendira učenike romske nacionalnosti. Značajna je i EU podrška kroz stipendije za srednjoškolce”, priča Danijela.

Koleginicu Danijelu direktorka škole Ana Savković vidi kao ”anđela čuvara” koji svakodnevno brine o učenicima. Dodaje da Danijela obilazi romske porodice i da im pomaže u svim životnim potrebama – zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i obrazovnim.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra - za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih,  renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da

    21. decembar 2020 | 09:26

    Na žalost, ništa se kod Roma neće promeniti... toliko prava imaju i podrske na sve strane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA