≫ 

Vladimir je bivšu devojku izbo na stadionu: Opravdavao je sebe optužujući nju da je bila neverna

Kako možemo da sprečimo ovakve tragedije? Smernice daje UN Women Serbia

  • 12
Mrtva devojcica, mrtvo dete, devojka, žena, mrtvo telo, mesto zločina, ubistvo Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Vladimir je, dok je bio u vezi sa Petrom, često bio ljubomoran. Onog dana kada je postao nasilan, Petra ga je prijavila policiji. Nasilnik je dobio meru zabrane prilaska, koju je prekršio, pa je osuđen na 14 dana zatvora. Nekoliko dana po izlasku, Vladimir je Petru izbo na smrt na fudbalskom stadionu.

Ova priča završila je na svim stranicama crne hronike, a Petra je prikazana kao neverna devojka odgovorna za sopstvenu smrt.

"Kako se ovo dogodilo?", navodi se u videu na Fejsbuku koji je objavila UN Women Serbia. Video je inače baziran na stvarnim činjenicama, ali su imena izmenjena.

Sistem je Petru izneverio jer policija navodno nije ponovila procenu rizika, kada je počinilac pušten iz zatvora, jer Centar za socijalni rad navodno nije reagovao brže kada je Petra prijavila nasilje iako je Vladimir ranije bio nasilan prema svojoj baki, jer su institucije krivile žrtvu za sopstvenu smrt, jer je izabrala da se sastane sa njim bez obzira na njihovu odgovornost da je upozore na rizik.

Kako možemo da sprečimo ovakve tragedije? Pogledajte u videu.

UN Women poziva na unapređenje rada institucija u oblasti nasilja nad ženama

Najnovije UN Women istraživanje o nasilju nad ženama u Srbiji pokazalo je da Srbija ima dobar pravni i institucionalni okvir ali je neophodno ojačati kapacitete stručnjaka/inja, kao i obezbediti odgovarajuća finansijska sredstva za adekvatan odgovor na slučajeve nasilja nad ženama.

Istraživanje pod nazivom "Da li pravda mimoilazi žene sa iskustvom nasilja: akcione preporuke za delotvornu prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj", sprovedeno u periodu od jula 2018. godine do novembra 2019. godine, analizira propuste i neuspehe u pružanju odgovora na nasilje nad ženama u regionu, uključujući i Srbiju, posmatrano iz perspektive stvarnih slučajeva i na osnovu toga pruža konkretne preporuke za delovanje ka poboljšanju sistema zaštite.

Prema nalazima istraživanja, u Srbiji postoji pravni i institucionalni okvir za efikasnu zaštitu i krivično gonjenje slučajeva nasilja u porodici, ali sprovođenje zakonskih mera nije uvek adekvatno.

U tom kontekstu, preporuke ovog istraživanja ukazuju na neophodnost unapređenja rada institucija u Srbiji, i to ona koja bi doprinela povećanoj motivaciji među stručnjacima/kinjama i poboljšanja njihovih kapaciteta, ali i obezbedila neophodne finansijske i ljudske resurse za adekvatan odgovor na slučajeve nasilja nad ženama.

Neprekidno usavršavanje je neophodno za sve institucije i stručnjake/kinje, uključujući i unapređenje znanja u određenim oblastima, ali i obuke na temu promene stavova, iskorenjivanja uvreženih predrasuda i stereotipa, te sprečavanja diskriminatornih ponašanja, posebno prema Romkinjama, ženama sa invaliditetom itd.

Mihajlović: Poražavajuće vesti o porodičnom nasilju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su poražavajuće informacije da se u dva prethodna dana desilo nekoliko slučajeva porodičnog nasilja, u kojem su ubijene dve žene. Još jednu ženu je muž pokušao da ubije, dok su jedna žena i njena ćerka fizički napadnute od strane muža i oca.

- U samo dva dana, a da znamo, pet žena je bilo žrtva nasilja, od toga su dve izgubile život. To nije normalno i to je za svaku osudu - istakla je Mihajlović u saopštenju.

Navodi da svaka kriza, pa i ova izazvana korona virusom, otvara brojne probleme i stvara pukotine koje se odražavaju na celo društvo, ali da ništa ne opravdava nasilje nad ženama.

- Kolika god da je potreba za izbegavanjem socijalnih kontakata, nagomilanog besa i frustracija, straha za egzistenciju, nijedan razlog ne opravdava podizanje ruke na ženu - rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, da je doneto više od 60.000 hitnih mera zabrane prilaska i udaljenja nasilnika iz porodice i izrađeno skoro 52.000 individualnih planova zaštite žrtava, ali da to nije dovoljno, ako se svi ne uključimo u borbu protiv nasilja.

- U ovoj godini, do sada, brojimo 26 ubijenih žena žrtava nasilja. Ako mislimo da se izborimo sa nasiljem i da sumornu statistiku zamenimo društvom bez nasilja, zarad bolje budućnosti naše dece, onda ne možemo da se oslonimo samo na zakone - navela je Mihajlović.

Ona kaže da žene, zbog straha ili sramote, ne prijavljuju nasilje.

- Mi, kao komšije, prijatelji i rođaci, mislimo da je nasilje privatna stvar, zašto da se mešamo, i onda imamo ovako crne ishode. Hajde da to zajedno menjamo - zaključila je ona.

Janković: Žrtve porodičnog nasilja svima opomena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je upozorila da su žena iz Aleksinca koju je ubio bivši suprug i informacija da je muškarac u Požarevcu ranio partnerku i njenu ćerku, uz sve žrtve porodičnog i partnerskog nasilja u ovoj godini, svima opomena da se skretanje pažnje celokupne javnosti na ovaj veliki društveni problem, ne može i ne sme vremenski ograničiti.

Poverenica u saopštenju ističe da u svakom pa i u vremenu pandemije, koja je dodatno otežala položaj žena u riziku od nasilja, posebno zabrinjavaju podaci ženskih organizacija da je ove godine najmanje 30-oro dece ostalo bez majke, kao i da je dve trećine femicida izvršeno uglavnom u stanu ili kući u kojoj je žrtva živela.

"Batine do smrti, nož, sekira, pištolj, bomba - stravičan je arsenal načina na koji su samo ove godine ubijene žene u Srbiji", ukazuje Janković.

Poverenica naglašava da je, prema podacima UN, od izbijanja pandemije, u mnogim zemljama zabeležen porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilja u porodici i podseća da je institucija Poverenika u prethodnom periodu predlagala posebne mere zaštite, preporuke i inicijative u cilju rešavanja problema povodom kojih su se obraćale građanke, među kojima je bio kriterijum za smeštaj korisnica od kojih je tražen negativan test na kovid.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36.

Video: Potresne reči prijateljice ubijene Milene: Često je bila gladna i na posao dolazila traktorom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    18. decembar 2020 | 07:31

    Dok kod nas bude da žena mora slušati muškarca,a on se ponaša kao da je žena njegova stvar i nema prava kao on, ovo će se dešavati jer smo još među zaostalim narodima ili jedan veliki dio nas...

  • Tako je to

    18. decembar 2020 | 08:24

    Sve to potiče od kućnog vaspitanja dakle od druge godine života deci treba polako (shodno njihovom razumu) pričati objasniti šta može a šta ne, a ne pusti ga danas, pusti ga sutra, posle je kasno za prevaspitanje. Ali kod nas će još dugo vladati ono,, muško je muško" jer ako nije tako on je papučar itd, itd

  • Ana

    18. decembar 2020 | 08:21

    Treba uvesti dizivotnu robiju za hranu higijenu linekove nek brine kako zna a ne o trosku drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA