Odvraćanje od putovanja je jedan od razloga zašto je PCR u Srbiji poskupeo, ali postoji alternativa

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović, virusolog, koja je inače i članica Kriznog štaba, kaže da cena od 6.000 dinara za PCR test nije bila realna

  • 8
Kovid Covid ambulanta bolnica redovi pacijenti oboleli testiranje pregled korona virus Foto: ATA Images

Vest da će PCR testovi koji se budu radili na lični zahtev poskupeti od 1. januara sa 6.000 na 9.000 dinara uznemirila je javnost, jer je reč o još jednom dodatnom trošku. Kako za Blic objašnjava profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović, stara cena bila je neodrživa. Uz to, dodaje, u Srbiji se poslednjih mesec dana u laboratorijama rade antigenski testovi čija je pouzdanost visoka, a koštaju dosta manje.

Ovo je dobra vest za naše građane koji žele da se testiraju iako nemaju simptome korone, ali ne i za one koji žive u inostranstvu i koji bi za praznike došli u Srbiju, jer se njima priznaje isključivo PCR test. Podsetimo, po ulasku u Srbiju od nedelje, 20. decembra, ukoliko nemaju negativan PCR test naši građani su u obavezi da idu u kućnu izolaciju koju mogu da prekinu ukoliko sa testiraju, ali samo na ovaj način. Takođe, PCR test će im trebati i po povratku u zemlju u kojoj inače žive i rade.

Profesorka Jovanović, virusolog koja je inače i članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kaže da cena od 6.000 dinara za PCR test nije bila realna, naglašava da testovi ostaju besplatni za sve građane koji imaju simptome, dok će višu cenu morati da plate samo oni koji se testiraju na lični zahtev, a to je uglavnom zbog putovanja.

- Ako imate simptome, ako lekar proceni da PCR test treba da se uradi, u tom slučaju ne plaćate ništa, kao i do sada - ističe prof. Jovanović.

Ona kaže i da je već dugo u planu da PCR test na lični zahtev poskupi, jer je "postojeća cena neodrživa".

Još od maja se traži povećanje cene

- Još od maja Radna grupa za laboratorijske usluge tražla je povećanje cene. Niko cenu ne određuje paušalno, već se ona jasno definiše na osnovu strukture - navodi naša sagovornica i ističe da postoje različite vrste komercijalnih testova koji različito koštaju, ali da se uvek računa jedinstvena, srednja cena.

- Imate najpre komercijalni kit (test), potom potrošni materijal kao što su tubice, epruvete, zaštitna oprema, jer je po sredi invektivni agens i na kraju, stručni tim koji je uključen u izradu testa, a koji čine lekar specijalista mikrobiologije, molekularni biolog i laborant tehničar. Kada se svi ovi troškovi saberu dobije se cena testa - ističe prof. Jovanović.

koronavirus korona virus testiranje Foto: Tanjug&AP

Tvrdi, da smo i sa PCR testom od 9.000 konkurentni i povoljni u okruženju.

- Kada to kažem, mislim na Hrvatsku, Sloveniju, Severnu Makedoniju, a da ne pričamo o zapadnoj Evropi - navodi prof. Jovanović.

Antigenski testovi

Inače, kako se navodi, u Srbiji se u zdrastvenim ustanovama već skoro mesec dana rade antigenski testovi koji su pouzdani 1 do 3 dana pre pojave simptoma i 5 dana posle pojave simptoma. Rezultati ovog testa zavise od dobro uzetog uzorka, a uzorak je isti koji se uzima kod PCR testa - bris nosa i grla.

U Apotekarskoj ustanovi Beograd i još nekim u Srbiji, od sutra počinje prodaja ovih testova i u apotekama.

- Ukoliko se odluče za antigenski test na lični zahtev građani dobijaju u kraćem vremenu (oko sat vremena), za manje novca, u odnosu na dosadašnji PCR test na lični zahtev, visoko pouzdan rezultat i na taj način ranije počinju lečenje što je osnovni preduslov bržeg ozdravljenja od ove opake bolesti - ističe prof. Jovanović.

Ukoliko je antigenski test pozitivan, on potvrđuje bolest kao i PCR test i dobijete terapiju za koronu. Ukoliko je negativan, a imate simptome i dalje, lekar šalje pacijenta na besplatno PCR testiranje.

Nemačka, testiranje, testiranje na korona virus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Antigenski testovi se rade u svim kovid ambulantama, a na lični zahtev od sledeće nedelje će biti dostupni i građanima u Zavodima za javno zdravlje širom Srbije po ceni od 3.500 dinara.

Troškove testiranje građana, inače, ne snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje nego se testovi plaćaju iz budžeta Republike Srbije.

Odvraćanje još jedan razlog poskupljenja

Što se tiče cene PCR testa, za poskupljenje postoji još jedan razlog, a to je odvraćanje ljudi da putuju za vreme praznika, što da naši iz Srbije ne idu na zimovanje u inostranstvo, što za zbog naših građana koji bi da dođu u Srbiju za praznike.

To je jutros potvrdio i epidemiolog dr Predrag Kon.

Podsetimo, Vlada Srbije juče je ozvaničila odluku po kojoj će svi naši građani idu pravo u kućnu izolaciju u trajanju od 10 dana po ulasku u Srbiju, a mogu da je napuste kada urade PCR test ili već dođu sa negativnim PCR testom, što je i preporuka.

- Povećanje cene ima i funkciju odvraćanja, odustajanja od putovanja, što je korisno u ovom trenutku - rekao je dr Kon gostujući na TV Prva: "Razmišljanje o ceni nije u fokusu razmišljanja jednog epidemiologa. Niko nije bio protiv povećanja cene, ali to nije bila tema na Kriznom štabu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iwan

    17. decembar 2020 | 19:18

    Najbolje bi bilo kad bi Vi otputovali zauvek u večna lovišta, da nam se smiri glava.

  • Era

    17. decembar 2020 | 18:46

    Konačno jedna ispravna odluka zbog svih onih kojma du*e ne miruje.

  • Vid

    17. decembar 2020 | 19:33

    Evo svi pojurili da putuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA