≫ 

U apoteke stigli brzi testovi: Koliko koštaju, kako da ga radite i koliko je pouzdan

Apotekari tvrde da mu je pouzdanost 98 odsto

  • 21
Bris, bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kućni testovi na korona virus od večeras se mogu kupiti u apotekama u Beogradu.

Direktorka Apoteke ''Beograd'' Jasminka Bjeletić kaže za Tanjug da su u pitanju testovi koji detektuju korona virus po istom principu kao PCR, da su jednostavni za upotrebu, ali da bi trebalo da ih primeni zdravstveni radnik.

- Testovi su već večeras stigli u neke apoteke, i sutra pre podne je raspodela. Naručili smo oko 3.000 testova i opredelili ih za 40 naših apoteka, uglavnom blizu domova zdravlja, tako da kupci u kovid centru mogu da urade test. Naravno, može i u kućnim uslovima, ali to treba da uradi osoba sa stručnim medicinskim znanjem - rekla je Bjeletić.

Ona je navela da test košta 1.296 dinara i da će, ukoliko bude potrebe, biti nabavljenje i dodatne količine.

Bjeletić je objasnila da se osobi sa simptomima infekcije uzima bris iz nosa štapićem, koji treba da se zadrži određeno vreme da bi prihvatio antigene, i da se zatim ubacuje u bočicu sa tečnošću za detekciju. Posle toga štapić se prenosi na pločicu, a ako se pojave dve crtice, rezultat je pozitivan.

Bjeletić kaže da je pouzdanost testa oko 98 odsto i da rezulatat ne može da bude lažno pozitivan, ali može da bude lažno negativan ako, kako je objasnila, štapićem nije uzeto dovoljno materijala za test, odnosno ako je prerano izvučen iz nosa.

- Test ne mora da pokaže pozitivan rezultat prvog dana kada se pojavi povišena temperatura, najbolje je da se uradi drugi ili treći dan od pojave simptoma - kaže Bjeletić.

Dodala je da će testove, koje proizvodi firma iz Južne Koreje, dobiti sve apoteke u Srbiji koje budu zainteresovane da ih nabave.

Video: Zaštita vizira od korone je potpuno beskorisna bez maske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Očigledno

    17. decembar 2020 | 17:59

    Covid-19 je i 'pobegao' da bi farmaceuutska mafija zgrnula ogromne pare a vladari iz senke vakcinama promene genetski kod kod ljudi.

  • zoran

    17. decembar 2020 | 19:07

    Tako je to.Farma mafija na sve nacine zgrce pare od naivnih i plasljivih.

  • Brundo

    17. decembar 2020 | 17:51

    Ima penzioneri i hipohondri oci da povade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA