Deca starija od 4 godine u Srbiji moraju da nose masku: Da li tu obavezu imaju i u vrtiću?

- Ne znam nijednu zemlju u EU, a dozvoljavam da nisam skroz “up to date” informisan, gde ovakva mera postoji. Izuzetno teško je sprovodljivo, a nepravilno sprovođena može čak i povećati rizik - kaže za Telegraf.rs predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis

  • 22
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

U Srbiji je juče stupila na snagu najnovija Vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kojoj se između ostalog navodi da su i deca starija od 4 godine dužna da nose masku na javnim mestima. Odmah se nametnulo pitanje da li to znači da mališani moraju da je nose sve vreme dok su u vrtiću, međutim, bez obzira na ono što piše u Uredbi, deca nemaju tu obavezu u predškolskim ustanovama. 

Na konkretno pitanje da li ova Uredba znači da deca u vrziću treba da nose sve vreme masku dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba ta borbu protiv korona virusa za Telegraf.rs je dao kratak i odrečan odgovor:

- Ne.   

On je inače jutros na TV Prva rekao da je mera od ranije  samo što je malo zaboravljena zato što se u vrtiću ne nose maske.

- Ne nose se jer je tamo nemoguće organizovati rad. Razbili su se u manje grupe i dat je predlog kako da rade. I bez obzira na to imamo prenošenje u vrtićima. Prvenstveno zaposleni, ali oni se se zaražavaju na drugim mestima. Ne možemo da isključimo ni da nema zaražavanja u vrtićima ali dosta manje - rekao je dr Kon.

Profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatar Srbije, koji nerado komentariše odluke Kriznog štaba jer, kako kaže za Telegraf.rs, misli da medicinskom delu ovog tela nije nimalo lako, ostao je pri svom mišljenju da deca predškošlog uzrasta ne treba da nose maske. 

- Ne znam nijednu zemlju u EU, a dozvoljavam da nisam skroz “up to date” informisan, gde ovakva mera postoji. Izuzetno teško je sprovodljivo, a nepravilno sprovođena može čak i povećati rizik. Deca do 10 godina najređe oboljevaju, imaju najčešće blagu ili asimptomatsku formu bolesti i veoma retko su izvor zaraze - objašnjava Konstantinidis za Telegraf.rs.

Konstantinidis: Diranje maske rizik za zarazu

Dodaje da u delu zemalja EU do 4. razreda osnovne škole maske nisu obavezne upravo iz tog razloga, a o predškolskom uzrastu da ne govorimo.

Sa druge strane “često diranje” maske, koje je u ovom uzrastu neminovno, povećava, po nekim studijama, rizik za zarazu za okruženje. Posebno u vrtićima, ili kada jedna osoba zbog bilo kog razloga “brine” o više dece ovog uzrasta, ali i za samo dete, ako mu masku “namešta” C-19 pozitivna osoba - kaže on.

Traženi su i komercijalisti, menadžeri, vaspitači predškolske dece Foto: Shutterstock

Ističe i da mu lično kao pedijatru nije jasno ponavljano insistiranje na nošenju maski kod predškolske dece.

- U prilog ovom razmišljanju idu i podaci koje dobijamo o veoma malom broju obolele ili pozitivne predškolske dece uopšte i vrtićima kao izvoru zaraze - rekao je Konstantinidis.

U sindikalnim organizacijama, koje se bave predškolskim ustanovama, rečeno nam je da njima niko nije naložio ovo novo pravilo, odnosno da deca starija od 4 godine moraju da nose maske u vrtiću.

Da su deca obavezna da nose maske regulisano je članom 6 gorepomenute Uredbe. U njoj se navodi da su one obavezne za decu stariju od 4 godine na javnim mestima u zatvorenom prostoru, na otvorenom gde ne može da se održi distanca od dva metra, kao i u prevozu. 

- Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje dva metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 kvadrata može biti prisutno jedno lice.

- Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dve osobe od najmanje dva metra -ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima, nošenje zaštitnih maski je obavezno. Nošenje maski je obavezno i u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika - navodi se u tekstu Uredbe i dodaje:

Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana.

Video: Očekuje nas manji procenat zaraženih koronom: Ministar Lončar saopštio lepu vest

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radivoje

    17. decembar 2020 | 22:58

    Moja Deca neće nositi Maske niti će primiti Vakcine !! Samo nek neko pokuca na vrata Mrtav je Čovek ! 😡

  • Boža zemunac

    17. decembar 2020 | 22:26

    Ostavite decu na miru.

  • Gile

    17. decembar 2020 | 23:01

    Decu vam necemo oprostiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA