≫ 

Težak život Dragoslava (9) sa mamom, bez ikakvih primanja: "Voleo bih da imam ovce koje bih čuvao"

Dragoslav nema ni kompjuter ni televizor, a u školu ne ide jer od kako mu je otac preminuo, nema ko da ga vozi

  • 4
Dragoslav Milojević Foto: Printskrin RTS

Ovih dana civilna zaštita, lokalna samouprava i Crveni krst iz Ivanjice obilaze ugrožene meštane u udaljenim seoskim domaćinstvima. Pre snegova odnose pakete hrane, lekove i pomoć, sve što im je potrebno za život u planini.

Uskim putevima do sela na Javoru sporo se stiže. Milojevići su od prvih kuća u Kušićima udaljeni dvadesetak kilometara. Devetogodišnji Dragoslav sa majkom Almom, bez ikakvih primanja, živi u teškim uslovima, ali nema velikih želja.

Kaže da bi voleo da ima i koze i ovce koje bi čuvao.

- Da ih učuvam ovde i da prestavimo žicu i neka ih. Uključimo čobanicu, ako neko prođe uhvati struja i ode - priča za RTS Dragoslav.

Dragoslav nema ni kompjuter ni televizor, a u školu ne ide jer od kako mu je otac preminuo, nema ko da ga vozi. Jedinu pomoć ima od strica koji ih povremeno obiđe.

- Spremio sam im drva, ogrev, spremio sam dole i privuko sena da imaju za konja. Konj im treba za drva i to, šta ćemo, kravu su imali, krava im je propala, tele ostalo - kaže Radmil Milojević.

U planinskom kraju ivanjičke opštine teško se živi, pa pomoć u osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu dosta znači, ali i lepa reč i pružena ruka.

- Znači mi, dosta loše funkcionišemo. Nema prodavnice, nema prevoza, nema ništa, ja sam bolestan, treba mi prevoz, a prevoza nema - kaže Dragoslav Resimić iz Erčega.

- Zaveje, snegovi nikud ne možete. Ne može ni da dođe kolima, sve peške i eto ti. Deca kad u školu idu sve plaćaš prevoz naniže i naviše i to - kaže Dragana Resimić.

Na spisku volontera Crvenog krsta je oko tri stotine socijalno najugroženijih porodica koje redovno obilaze.

- Svakog dana negde oko tri ekipe, desetak ljudi skoro svakog dana po čitav dan su na terenu, tako da ogroman teren, ali mi zaista izlazimo na kraj s tim dobro, jer imamo zaista dobru podršku lokalne samouprave i svih ostalih institucija - kaže Marko Andrejević iz Crvenog krsta.

I pre nego što snegovi okuju raštkana ivanjička sela, paketi pomoći će stići na kućni prag svih porodica kojima su potrebni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    18. decembar 2020 | 10:38

    Svakom je njegov problem najveći,ali je većina njih smešno u poređenju sa mukom koju ima ovo dete.Njemu treba pomoći,a ne ovima što imaju,i on će to pametno da iskoristi.Vidi se da je zreliji nego što ima godina,pametno razmišlja.

  • Mile

    18. decembar 2020 | 18:37

    Tuga bozija, jadna mala dusica nicim nije zasluzila ovakav (ne) zivot...

  • B.luka

    19. decembar 2020 | 00:56

    Postoji li mogucnost da se drzava pobrine da se ovo dte skoluje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA