• 0

Budžet za socijalna davanja u narednoj godini veći za 76 miliona nego ovogodišnji

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević najavila je da je planirani budžet ovog sekretarijata za narednu godinu veći u odnosu na ovogodišnji za 76 miliona dinara, tako da neće biti smanjenja ni u jednom segmentu socijalnih davanja. Naprotiv, to konkretno znači, precizirala je ona za „Beogradsku hroniku”, nova davanja i prava u ovoj oblasti

  • 0
Goran Vesić, Kolektivni ugovori za četiri ustanove socijalne zaštite

Foto: Beoinfo

Najvažniji princip u koncipiranju budžeta jeste briga o ljudima, a i paket mera koji će se naći na sutrašnjoj sednici Skupštine grada tiče se upravo socijalno ugroženih građana. Tako će, primera radi, nezaposlene porodilje u Beogradu i one sa niskim primanjima, koje su ove godine dobile jednokratnu pomoć u iznosu od 25 hiljada dinara, od 1. januara moći da računaju na povećanje. Jednokratna pomoć grada iznosiće 30 hiljada, a ukupna za prvo dete 50 hiljada dinara. To ne isključuje prava iz republičkog budžeta, jer svaka porodilja ima pravo na još sto hiljada dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja – navela je ona, dodajući da se sva ova prava ostvaruju još u porodilištu pristupom aplikaciji „E-bebe”, čime su žene pošteđene odlaska od šaltera do šaltera.

Druga važna stvar tiče se korisnika novčane socijalne pomoći, a trenutno ih u Beogradu ima 6.900 porodica.

– Jedna od mera namenjena je i njima. Ove porodice i pojedinci koji su radno nesposobni dobijaju dodatak od deset odsto na mesečni iznos socijalne novčane pomoći. Treća mera odnosi se na korisnike socijalne pomoći starije od 65 godina, koji će od Grada Beograda dobiti dodatak od pet hiljada, a četvrta mera tiče se beskućnika, koji će u vanrednim situacijama ubuduće moći da koriste obrok u narodnim kuhinjama – rekla je Nataša Stanisavljević.

Za sve ove mere u budžetskim sredstvima planirano je pedeset miliona dinara, precizirala je sekretarka. Iako tokom ove godine nije bio povećan broj zahteva za socijalna davanja, u budžetu su predviđena sredstva ako se to eventualno desi.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu osvrnula se na aktuelno stanje u gradskim prihvatilištima, napominjući da situacija jeste složena, ali pod kontrolom. U Prihvatilištu za odrasla i stara lica trenutno je 66 korisnika, a u Prihvatilištu za decu 25. Od početka godine više od sto dece našlo je utočište u ovoj potonjoj ustanovi.

Ni u jednom od prihvatilišta nije bio nijedan zaražen, za šta su zaslužni, pre svega, zaposleni u ovom ustanovama, koji su već deseti ciklus u dobrovoljnoj, preventivnoj izolaciji sa korisnicima – kazala je Nataša Stanisavljević.

Služba gerontodomaćica funkcioniše normalno, brinući i o korisnicima koji su pozitivni ili u izolaciji, ali tako da gerontodomaćice ne ulaze u njihove domove već im po preporuci Gradskog zavoda za javno zdravlje ispred vrata ostavljaju namirnice i lekove.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima