• 40

Danas je Nikoljdan, najvoljeniji srpski svetac: Ove godine se slavi u krugu porodice

, Telegraf

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije

 • 40
Sveti Nikola

Sveti Nikola Foto: efektiva.rs

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu, najčešću slavu u Srbiji. Nikoljdan je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležen crvenim slovom i zbog toga postoji verovanje da tog dana ne valja raditi nikakve kućne poslove, usisavati, prati veš, čistiti...

Čudotvorac, zaštitnik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih srpskih svetaca. Smatra se da pola Srba slavi Nikoljdan dok ona druga polovina ide na slavu, koja je uvek u vreme posta.

Ove godine, zbog epidemije korona virusa Nikoljdan treba proslaviti u krugu porodice.

Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona dr Mihailo Luković apelovao je ranije na sve koji slave da to bude svedeno samo na najužu porodicu.

- Ne mogu da shvatim da neko zove goste na slavu sada, jer na tom okupljanju neko od gostiju ili domaćina može da se zarazi i posle toga ne daj bože umre. Pitam se kako će taj domaćin da živi posle sa znanjem da se neko kod njega na slavi zarazio i umro - kazao je ranije dr Luković.

Za razliku od prethodnih godina ispred čačanskih ribarnica juče nije bilo dugih redova, niti nestrpljivih kupaca.

U doba korone krsne slave proslavljaju se samo u krugu porodice, a većina domaćina u strahu za svoje i zdravlje drugih, poštuje propisane epidemiološke mere, prenosi Rina.

- Ove godine prvi put kupujem ribu na komad, a ranije je to bilo na destine kilograma. Sada ćemo proslaviti u krugu porodice jer tako je najsigurnije. Ne želim da dođem u situaciju da se neko u mojoj kući zarazi i, ne daj Bože, završi u bolnici. Biće slava i okupljanja i nakon korone - izjavio je ranije Čačanin Dušan Kovačević.

U ribarnicama ponuda je standardna, ali je manje novca u kasi kod većine trgovaca.

- Nekad se u redu za ribu čekalo i nekoliko sati, a ove godine je malo drugačija situacija. U proseku su domaćini uzimali oko 50 kilograma, a za Svetog Nikolu se prodavalo čak i preko tonu ribe, sada je to deset puta manje. Korona je uticala na sve, pa tako i na naš posao. Ali, nadamo se da će konačno i ovo proći - kazao je ranije Zoran Zornić, prodavac ribe na čačanskoj pijaci.

Sveti Nikola

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije. Bio je jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili.

Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč "niki" znači pobeda, a "laos" znači narod, vernici.

Nikolaj se duhovnom životu naučio kod svog strica, Nikolaja episkopa patarskog, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kom se Nikola zamonašio. Po upokojenju roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on brižljivo skrivao svoja milosrdna dela.

Nakon toga Sveti Nikola je izabran za arhiepiskopa u gradu Miru, u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, koji su tada bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu, obilazio gradove i sela.

Zato je Svetog Nikolaja Čudotvorca narod još za života proglasio svetiteljem.

Prvi zapisi o episkopu i dobročinitelju poreklom iz Male Azije, Svetom Nikoli, potiču iz četvrtog veka nove ere. Od ovog sveštenog lica, poznatog po humanosti, nastale su mnoge legende i priče o današnjem Deda Mrazu.

Posebno je bio naklonjen deci, a zabeleženo je da je pomogao trima devojčicama kako bi ih zaštitio od prostitucije. Legenda kaže da je tri večeri zaredom prolazio pored njihove kuće i kroz prozor ubacivao vrećice sa novcem, ne bi li im poklonio dovoljno novca kako bi preživele bez prostituisanja.

Postoje i verovanja da na Nikoljdan nerotkinje treba da se mole Svetom Nikoli, a ponegde je i zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

Osim što se praznuje kao najveće srpsko krsno ime, Sveti Nikolaj Čudotvorac takođe je esnafska slava, odnosno zaštitnik zanata lađara, splavara, ribara i vodeničara. Zbog toga se još naziva vodena slava. Takođe se u narodu smatra da je zaštitnik putnika i sirotinje.

Video: Lončar: Biće dana za slavlje, a slave ove godine obeležite sa ukućanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikola

  Ovo nije Sv. Nikola koga slavimo danas!

  0
  0

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  Svi koi slavite svetog Nikolu. Srecna vam slava i da dugo godina slavite u zdravlju i veselju. Zeli vam od sveg srca. Aleksandar.

  11
  0

  Podelite komentar

 • Bana

  Hvala ti sveti Nikolaj za sve

  5
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima