≫ 

Za mesec dana od kazni zbog kršenja mera naplaćeno 16 miliona dinara: "Cilj države nije da kazni"

Korona redar može biti kažnjen sa 30.000 dinara

  • 12
Tramvaj, maske, gradski saobraćaj Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U proteklih mesec dana u Srbiji je zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja virusa Covid 19 napisano 270 prekršajnih naloga, po kojima je naplaćeno oko 16 miliona dinara.

To nije mali iznos, ali državi nije cilj kažnjave, već poštovanje mera, kaže pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković i dodaje da svako ko se ne pridržava mera mora biti sankcionisan.

- Građani Srbije najviše krše lične mere zaštite kao što su: nošenje maski, disatanca, broj gostiju za stolom u ugostiteljskom objektu ili trgovinskim lancima i tržnim centrima, a česti su slučajevi i korona redar ne opominje građane... - preicizira Stamenković u izjavi za Tanjug.

Prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera, koji pored sanitarnih inspektora mogu da pišu i komunalni inspektori i komunalna milicija, uveden je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se primenjuje od 16. novembra.

Stamenković ukazauje da je od početka primene pomenutih zakonskih izmena do 10. decembra u Srbiji bilo 60.000 nadzora sanitarne i komunalne inspekcije.

Zbog kršenja zakonskih odredbi, izrečene su 364 kaznene mere, od toga 94 prekršajne prijave i 270 prekršajnih naloga, a od toga 178 za ugostiteljstvo, ističe on.

Stamenković navodi da je komunalna policija napisala oko 160 prekršajnih naloga u celoj Srbiji mahom vlasnicima ugostiteljskih objekata, redarima i pravniim licima zbogo kršenja mera, dok je u Beogradu napisano 29 prekršajnih naloga po istom osnovu.

On ističe da je najviše naloga za sve propisane prekršaje napisala beogradska komunalna policija, njih 70, sa kaznama od oko 600 miliona dinara.

U Pančevu i Južnobanatskom okrugu napisano je 29 prekršajnih naloga, čija se vrednost procenjuje na oko 1,4 miliona dinara, dok je u Somboru napisano 20 prekršajnih naloga, što je oko 2,4 miliona dinara.

Građani Kruševca i Rasinskog okruga kažnjeni su sa 50-ak prekršajnih naloga, što će ih koštati oko 1,63 milona dinara.

Po prekršajnim nalozima koji su napisani u Šapcu naplaćeno je 995.000 dinara, Kragujevcu 925.000 dinara, Zaječaru 695.000 dinara, dok je u Vranju i Pčinjskom okrugu naplaćeno 285.000 dinara, precizirao je Stamenković.

Vranje, panorama centar grada, Bolnica, Dom zdravlja, korona, kovid bolnica Foto Milena Đorđević

On je ukazao da je sanitarna inspekcija nastavila sa radom kao i pre izmena zakona sa istim ovlašćenjima, dok su komunalna milicija i komunalni inspektori prošli određene obuke radi primene novih ovlašćenja, koja su im dodeljenja zakonskim izmenama.

Prema tome, sada sanitarna inspekcija u saradnji sa komunalnim inspektorima i milicijom kontroliše ugostiteljske objekte i lance, tržne centre, kao i razne manifestacije za koja imaju saznanja da treba da budu održane.

Takođe, 23. oktobra formirana je radna grupa da bi kordinisala rad 10-ak republičkinh i lokalnih inspekcija, napominje Stamenković.

Propisane kazne koje se izriču na licu mesta kao mandatne kazne (prekršajni nalozi) u iznosima od 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike u ugostiteljstvu i trgovini, 50.000 za odgovorno lice u pravnom licu, 30.000 je kazna za korona redara i 5.000 dinara je kazna za lica koja ne poštuju lične mere zaštite, poput nenošenja zaštitnih maski.

Ove kazne iz prekršajnih naloga mogu se platiti u dulo manjem iznosu u roku od osam dana.

Video: Maske i na otvorenom, zabranjena veća slavlja, uvode se i redari: Nove mere Kriznog štaba

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    19. decembar 2020 | 13:36

    Pa onda nemojte da kaznjavate posten narod a kriminalcima nesmete nista

  • Ana

    19. decembar 2020 | 13:11

    Tako se to radi u ozbiljnoj drzavi mora neki red da se zna...

  • Lola

    19. decembar 2020 | 15:33

    U celoj Srbiji za mesec dana samo 270 prekršaja kažnjeno? Toliko ih ja vidim oko sebe za 7 dana. Pa nam onda krivi drugi npr gastosi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA