≫ 

Vučić: Za dva-tri dana stižu prve Fajzerove vakcine, evo ko će odmah da ih primi

Vakcinacija je od ključnog značaja, potrebne su nam vakcine da bismo mogli normalno da živimo - rekao je predsednik Vučić na otvaranju nove kovid bolnice u Kruševcu

  • 30

U Kruševcu je danas svečano otvorena nova kovid bolnica, a događaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nova kovid bolnica ima 500 postelja, 150 intenzivne i 350 poluintenzivne nege, a prostire se na ukupno 12.500 kvadrata na lokaciji nekadašnje kasarne Rasina. Prve pacijente će primiti već sutra, rečeno je prilikom obilaska.

- Bolnica je završena za 4 meseca. Zaista sam ponosan na Srbiju. Mali broj zemalja time može da se pohvali i sve čestitke radnicima. Da li ima još toga što treba da se radi? Da, ali jedinice intezivne i polu-intezivne nege su potpuno gotove - rekao je predsednik po dolasku u Kruševac.

Oprema je koštala oko 9,5 miliona evra, rekao je predsednik i podsetio da je opremljena sa 2 stabilna rentgena i još 4 pokretna, 6 aparata za dijalizu, stabilne i pokretne EKG aparate, više od 150 respiratora, operacionu i angio salu, kao i ostalim neophodnim stvarima.

- U Batajnici imamo 530 ljudi u intezivnoj nezi i da nam nije došla ne znam šta bismo radili. Toliki je značaj ovih kovid bolnica - rekao je on i dodao da u ovu ustanovu u Kruševcu prvi pacijenti stići već ujutru.

Da li bolnice imaju dovoljno respiratora?

Predsednik Srbije je rekao da svaki dan proverava sa direktorom BIA, Bratislavom Batom Gašićem, koliko nam je još ostalo respiratora u magacinima.

- Imamo još tačno 326, ali su svi oni već predviđeni za određene bolnice, ostalo je 66 koji nisu raspoređeni - rekao je Vučić.

VUCIC KRUSEVAC KOVID BOLNICA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da su to sve najmoderniji "hi flow" respiratori.

Prema njegovim rečima, imamo još 57 pokretnih respiratora.

O vakcini 

Vakcinacija je od ključnog značaja, potrebne su nam vakcine da bismo mogli normalno da živimo, rekao je predsednik Vučić, i dodao da je to i pitanje zdravlja i pitanje ekonomije, jer to onda omogućava narodu da funkcioniše i radi.

VUCIC KRUSEVAC KOVID BOLNICA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Verujem EU i Oliveru Varheljiju, da će da nam pomogne i da će potrebne doze stići do nas. U naredna dva do tri dana možemo očekivati da dobijemo Fajzerovu vakcinu. Nadam se da nam neće smanjiti doze, kao što već jesu prilikom prve narudžbine. Prve doze biće namenjene starima u domovima. Posle nam stižu i druge doze, a onda i kineske. Ali, ostaviću to nadležnima da dalje saopšte - izjavio je on tokom obilaska kovid bolnice.

O kolonama na graničnim prelazima

Predsednik Srbije osvrnuo se na jučerašnje kolone na graničnim prelazima i rekao da je veliki broj građana samo prošao ili će proći kroz Srbiju.

- Imam precizne podatke. Do 10 sati, od 17.12. do sada, ušlo je oko 225 hiljada ljudi, ali nisu svi ostali. Oko 120 hiljada njih su u tranzitu. Veliki broj turskih državljana je prolazio tuda, valjda se i njima žurilo. To je mnogo manje nego što smo imali u martu, tada je bilo više od 400 hiljada onih koji su se vratili - rekao je Vučić i dodao da "nije to toliko strašno, osim što su svi požurili da u minut do 12 pređu granične prelaze",

Bolnica zaposlila 592 medicinska radnika 

Po podacima Kliničkog centra Niš, posao u kruševačkoj kovid bolnici dobila su 592 medicinska radnika, među kojima je 126 lekara, osam farmaceuta i 458 medicinskih sestara i tehničara, koji su zaposleni na neodređeno.

Istovremeno je kruševačka Opšta bolnica sprovela konkurs za prijem 173 nemedicnska radnika za potrebe kovid bolnice, a oni bi, takođe, trebalo da dobiju posao za stalno.

Koordinator nove kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović izjavio je ranije da će ta bolnica biti spremna i da će u njoj raditi iskusni lekari, medicinske sestre i tehničari iz Kiničkog centra (KC) Niš koji već mesecima rade sa kovid pacijentima.

- Osoblje je na svojim radnim mestima u kovid bolnici Kruševac, nadgleda unošenje opreme - potvrdio je za RTS i direktor KC Niš Zoran Perišić.

Cvetanović je istakao da će moći da budu primljeni i najteži pacijenti.

- Potpuno smo spremni i u smislu opreme, lekova, personala, tako da ćemo moći da primimo najteže pacijente, pacijente koji zahtevaju intenzivnu negu, zahtevaju invazivnu respiratornu potporu, invazivni monitoring, tako da će bolnica u potpunosti biti funkcionalna - rekao je Cvetanović.

Video: Obišli smo operacione sale na VMA, tamo gde se operišu tumori i srčani bolesnici u doba korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    20. decembar 2020 | 10:36

    Nismo ni sumnjali da ce proci bez njega...

  • Lord

    20. decembar 2020 | 10:36

    Bas me cudi,otkud on...

  • Elena

    20. decembar 2020 | 11:37

    Hvala predsedniče, ali bez mene ovaj put. Ni ovaj virus još nije ispitan, nepouzdani testovi, ne zna se još ni ko je prebolovao a ko nije, a čujem da se pojavio već i drugi soj virusa, a ni o vakcini se još ništa ne zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA