≫ 

Hit tvit: Gostovali Nestorović, Brnabić i Bekvalac, otkriveno zašto više nema testova u apotekama

Emisija je otvorena pitanjem o zagađenju Beograda

  • 7
ana brnabić Ana Brnabić, Printsrkin: TV Pink

Zagađenje Beograda - jedna je od gorućih tema kojom je otovrena večerašnja emisija Hit tvit na televiziji "Pink", u kojoj gostuju dr Branimir Nestorović, premijerka Ana Brnabić i pebačica Nataša Bekvalac.

Kako je kazala premijerka, problem zagađenja je višedecenijski, a Vlada preduzima mere kako bi se taj problem smanjio, a jedna od mera je novo postrojenje za odsumporavanje u TENT, na bloku B.

- Mi smo počeli da radimo na tome već 2015. godine. Sve probleme koje imamo rešavamo, uključujući i ovaj. Ono što je jedan značajan pokazatelj kako rešavamo. Mi smo u prvih mesec dana rada vlade postavili kamen temeljac za još jedno postrojenje za odsumporavanje na Bloku B, to je investicija od 187 miliona evra. Postrojenje za odsumporavanje na Bloku A je već u izgradnji, Kostolac smo završili, i  on radi - kazala je i rekla da su to investicije od oko 600 miliona evra.

Problem zagađenja je, ističe Nestorović, posebno velik otkad su sagrađene termoelektrane u Obrenovcu, zbog vrste sumporovitog lignita koji se koristi.

Nataša Bekvalac Nataša Bekvalac, Printskrin: TV Pink

Filteri, koji su ugrađeni, nisu dovoljni da smanje zagađenje. Oni zadržavanju opasne sitne čestice, ali samo odsumporavanje može da reši problem gasova.

- Ekologija je veoma skupa disciplina. Ona je isplativa za 10 - 15 - 20 godina. Moralo se krenuti sa tim, jer ćemo u suprotnom biti jako bolesni. Glavni uzrok smrtnosti prema SZO je od aerozagađenja. Smatra se da u Srbiji godišnje oko 6.000 ljudi umre od aerozagađenja. To je otprilike oko 10 posto svih smrtnih slučaja u Srbiji, duvan je odmah iza toga - priča Nestorović.

Tema su bile i nove investicije - a glavna vest ove nedelje bila je kamen temeljac za fabriku Tojo u Inđiji, što je otvorilo, takođe, i pitanje ekoloških standarda.

- Nekada da postavite kamen temeljac za jednu fabriku od skoro 400 miliona investicije i više od 500 radnih mesta svi bi pričali samo o tome, a danas se priča "Kako je to za životnu sredinu" i to je dobar pokazatelj koliko smo napredovali - kazala je Brnabićeva.

Otvaranje DATA centra u Kragujevcu je, kazala je Brnabićeva, osim otvaranja nove bolnice u Kruševcu i fabrike Tojo treća velika stvar koja se ove nedelje dogodila u Srbiji. Četvrta stvar je, kazala je, povratak violiniste Stefana Milenkovića u Srbiji.

Branimir Nestorović Printskrin: TV Pink

Nasilje u porodici

Mnogo žena je bilo u situaciji da budu žrtve porodičnog nasilja. O ovoj temi govorila je najpre Nataša Bekvalac.

- Čini mi se da je od petka ubijeno tri žene. Jutros sam čula na vestima da je ubijena još jedna. Sigurno je da nasilje u porodici više postoji budući da smo više zatvoreni u kućama. Ne znam kako to utiče na decu, budući da moja deca nikada nisu doživela nikakav vid nasilja, jer sam ja to poprilično brzo rešila - kazala je.

Stižu uzorci vakcina Sputnik V

Premijerka je rekla i da se intenzivno radi na tome da se ruska vakcina za korona virus registruje i u Srbiji.

- Ja želim da se zahvalim partnerima iz Ruske federacije zato što na najefikasniji mogući način rade sa nama na ispitivanju vakcine Sputnjik V, juče su nam poslali još 50 uzoraka Sputnjik Vakcine za našu Agenciju za lekove i medicinska sredstva, radi registracije te vakcine u Republici Srbiji i svu dodatnu dokumentaciju, poslaće nam tokom nedelje i neke reagense. Taj partnerski odnos za mene mnogo znači i želim da im se zahvalim na tome - kazala je Brnabićeva.

Ona je dodala i da će prva količina Fajzerofih vakcina već ove nedelje stići u Srbiju.

Kućni testovi povučeni iz prodaje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da kućni testovi za korona virus, koji su se pojavili u apotekama, nisu dobili odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva i da su povučeni iz prodaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA