• 0

Vernici, planinari i turisti često obilaze mesto u blizini Guče: Tu su ostale stope Svetog Save

, Telegraf

Tragove u kamenu, nazivaju svetinjom, a bistru i pitku vodu sa izvora prikupe u posude te je i kasnije danima piju

  • 0
Sveti Sava, stope, izvor, Guča

Printskrin: RTS

U selu Goračići, nedaleko od Guče, gde je najstarija crkva u dragačevskom kraju po predanju ostale su stope Svetog Save. Vernici, planinari i turisti često obilaze to mesto.

Otisci stope Rastka Nemanjića i četiri konjska kopita po legendi odavno su na obroncima planine Jelice primetili meštani dragačevskih sela, javlja RTS.

Tragove u kamenu, nazivaju svetinjom, a bistru i pitku vodu sa izvora prikupe u posude te je i kasnije danima piju.

- Tu vodu ne znam da l' je ko davao na analizu jer ta je voda ima dosta sumpora, osećaće se na kuvana jaja, razumeš, nama prija da pijemo. Ovce trče samo tu da piju vodu, preskaču oba potoka. E, sad što to rade ja ne znam, znači da je u toj vodi da ipak ima nešto - kaže Miroslav Stevanović iz Goračića.

Legenda kaže da je Rastka, odbeglog, najmlađeg sina velikog župana Stefana Nemanje stigla očeva kletva da se zemlja pod njim prolama, te da su mu noge gde god bi stao potanjale. Zato narod veruje da se na više mesta još uvek mogu pronaći okamenjeni tragovi stopala Svetog Save, kao što se jedno ocrtava pred izvorom na Jelici.

Pred izvorom zastaju i planinari i šetači koji često pohode jeličke padine, ali i namernici koje je upravo pripovedanje dovelo na tu svetinju.

- Mogu reći da sam stvarno oduševljen jer takav primer izvora do sada nikada nisam video, da iz stene da kažem izlazi tako lepa i čista voda i same te stope za koje se vežu legende deluju stvarno realistično i nije isključeno da možda zapravo jeste kako legenda kaže - kaže Aleksandar Parezanović iz Ivanjice.

Nedaleko od izvora i Savine stope, u Goračićima je najstarija crkva u Dragačevu, koja datira iz 1807. godine i koja je pod zaštitom je države.

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA