≫ 

Ekskluzivne slike: Vakcine stigle na Torlak, u januaru još 21.000 doza, sledeće nedelje imunizacija

Avion sa vakcinama je sleteo jutros na beogradski aerodrom

  • 66

Video: Vakcine stigle na Institut Torlak

Fajzerove vakcine protiv korona virusa, koje su jutros stigle u Srbiju, stigle su oko podneva na Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Na beogradski aerodrom jutros je sleteo avion sa vakcinama, a u sklopu tog kontigeta nalazi se 4.800 doza.

Državni sekretar Mirsad Đerlek kazao je pošto su vakcine stigle na "Torlak" da će imunizacija početi najverovatnije sledeće nedelje, kada se očekuje da Agencija za lekove i medicinska sredstva da dozvolu za upotrebu. 

- Danas je veliki dan za Srbiju u borbi protiv kovida 19. Kao što vidite država čini sve napore da ono što obeća i ispuni. Predsednik države je obećao da će prve količine stići do kraja godine, obećanje je ispunjeno. Ministar zdravlja je rekao da će stići u utorak, danas je utorak - kazao je Đerlek.

Dodao je da je danas održan prvi sastanak Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i u planu će biti priprema operativnog plana za imunizaciju, koja će se vršiti ove godine.

- Srbija nije mala čim smo ovako važnu vakcinu dobili. Pokazali smo da smo na veropskom nivou popravili svoj status, što znači da postoji velika verovatnoća da ćemo i u narednom peridou dobiti onoliko vakcina protiv kovida 19 koliko je neophodno za stvaranje kolektivnog imuniteta - kazao je Đerlek.

Objasnio je da su ispoštovali hladni lanac. Da je vakcina stavljena u hladnjače na minus 80 stepeni.

Dodao je da će se u toku dana znati ko će prvi dobiti vakcinu.

- Danas smo dobili 4.875 doza. Bitno je da je vakcina stigla u Srbiju, i da će u toku sledeće nedelje početi imunizacija. U januaru se očekuje još 21.000 doza. Fajzerovih vakcina jer je data uvozna dozvola za 24.000. To je za sada sigurno. A ono što su premijerka i predsednik rekli vrše se šregovori sa Rusima i sa Kinezima - kazao je Đerlek.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pre četiri dana dala je saglasnost za uvoz Fajzerove vakcine.

Inače, kako je za Telegraf.rs objasnio prof. dr Branislav Tiodorović, svako ko se vakciniše protiv korone treba da primi dve doze u razmaku od 21 dana.

- Obično kažu da je posle prve doze negde oko 60 odsto zaštita, a tek kada se primi druga doza, zaštita je više od 90 odsto. Ali i posle te druge doze mora da prođe 7 do 10 dana, sve zavisi od organizma. Neko će pre da razvije antitela, neko kasnije - kaže prof. dr Tiodorović.

Kako je ranije bilo reči, prve doze su namenjene korisnicima u staračkim domovima, a Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

Inače, ova vakcina mora da se čuva i tranportuje na oko minus 70 stepeni, a transportovna je u kontejnerima koji sadrže suvi led.

Video: Prvi kontigent Fajzer vakcina stigao u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markoni

    22. decembar 2020 | 12:53

    Ovo je sprdnja, prica da smo vazni a dobijeno vakcinu za 12000 ljudi, dok stvarno vazne zemlje dobijaju po nekoliko miliona vakcina. Mada koliko ljudi hoce da se vaklcinise i ovo je mnogo

  • Filip

    22. decembar 2020 | 12:31

    Ma kakav Torlak nosite to na deponiju u Vincu

  • 534

    22. decembar 2020 | 12:25

    DHL ima te strašne zamrzivače koji lede na minus 80 ??? Sprdnja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA