U 2019. bilo 36.227 prijava nasilja: U sigurnoj kući u ovom gradu 40 odsto više smeštaja nego 2020.

* Neke od prijava nasilja su odbačene kao neosnovane * U 2019. bilo 291 smeštaja u prihvatilištima za žrtve nasilja

  • 3
Nasilje u porodici, pijan otac, pijandura, pijanac Foto-ilustracija: Shutterstock

Beogradskom Savetovalištu protiv nasilja u porodici do sredine decembra 2020. godine stigla je 2.761 direktna prijava nasilja, a bilo je i 97 neposrednih razgovora na koje su dolazile žene koje prethodno nisu prijavile nasilje telefonski. U Sigurnoj kući u Beogradu zbrinute su 72 žene u istom periodu. U Leskovcu je prema podacima s kraja godine bilo 20 smeštaja, od čega 14 žena i šestoro dece. U Priboju su evidentirane 54 prijave za nasilje, a tokom godine u Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja smeštena je jedna žena sa bebom. U Sigurnoj kući u Somobru bile su smeštene 24 žene sa decom. U Vranju je bilo smešteno 43 korisnika, u Sremskoj Mitrovici 25, od čega 13 žena i 12-oro dece.

To su podaci nekih od sigurnih kuća i prihvatilišta u Srbiji za 2020. godinu. Prema navodima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, broj prijava nasilja i smeštaja za prethodnu godinu biće poznat tek u drugom kvartalu tekuće. Međutim, dostavili su nam podatke o broju prijava nasilja i smeštaja za 2019.

Kako su naveli, u 2019. godini bilo je 36.227 prijava nasilja i 291 smeštaj u prihvatilištima za žrtve nasilja. Dodatno su napomenuli da su od ukupnog broja prijava 24.303 prijave podnele osobe ženskog pola, od čega su njih 20.263 bile starije od 18 godina. Takođe je istaknuto da je među korisnicima usluge prihvatilišta najzastupljenija grupa odraslih uzrasta od 26 do 64 godina starosti, te da je bilo smešteno 11o žena, što je 38 odsto od ukupnog broja. Nije naznačeno da li među preostalih 62 odsto smeštenih ima i muškaraca ili je reč o deci smeštenih žena.

U odgovoru na pitanja Telegrafa iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu naveli su i da su podaci prikupljeni na osnovu godišnjih izveštaja o radu centara za socijalni rad, te da se među prijavama nalaze i neosnovane prijave, koje po proceni centara potom bivaju odbačene.

Leskovac

Neke od podataka ipak je moguće uporediti na osnovu informacija o broju prijava i smeštaja tokom 2019. i 2020. godine koje smo dobili direktno. Rukovodilac Prihvatilišta u Leskovcu Mia Kulić rekla nam je da je tokom 2020. godine smešteno 20 korisnika, od čega 14 žena i šestoro dece, a da je u godini ispred bilo deset smeštaja više. Među tih 30 korisnika usluge prihvatilišta, bilo je 17 žena i 13-oro dece.

Prema podacima s kraja 2020. godine Prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Leskovcu sa ličnim zahtevom za smeštaj obratila se jedna žena sa maloletnim detetom. U prethodnoj, 2019. godini to su učinile četiri žene sa ukupno petoro maloletne dece.

Priboj

Prema rečima direktora Centra za socijalni rad u Priboju Zorana Polića, u 2020. godini bilo je 54 prijave za nasilje u porodici.

- To još uvek nije završeno. Sabirajući podatke do sada imamo 54 prijave - rekao je u razgovoru za Telegraf.rs u drugoj polovini decembra 2020. dalje dodajući da je među njima 28 novih, a 26 ponovljenih, te da to znači da neki po drugi ili treći put prijavljuju nasilje u porodici.

Nasilje, pesnica, prebijanje, seniorka Foto: Profimedia

Od tog broja, sedam žrtava su bili muškarci, a preostalih 47 žene.

Najveći broj su bile prijave za psihičko nasilje, i kod muškaraca i kod žena. Po mom mišljenju je maltene je svako nasilje i ekonomsko nasilje, a pogotovo kod žena koje ne rade, koje su zavisne od primanja muškaraca - rekao nam je nadovezujući se na podatak o broju nasilja koje su prijavili muškarci.

Navodi da je u 2019. bila 71 prijava nasilja, od čega 15 muškaraca i 56 žena. Te godine bilo je značajno više novih prijava - 52, ostalih 19 bile su ponovljene.

U Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja pri Centru za socijalni rad u Priboju prema poslednjim podacima iz 2020. bila je smeštena jedna žena sa bebom, a u godini ispred bilo je tri žene sa desetoro dece, ukupno njih 13. 

Kako je Polić napomenuo, nasilje se prijavljuje pre svega policiji.

-  Osamedeset i više odsto prijava ide MUP-u, a datle zovu našeg stručnog radnika ako treba neka intervencija ili informacija. Onda mi zovemo žrtvu, u nekim slučajevima i nasilnika i izlazimo na lice mesta - rekao nam je ističući dalju saradnju sa nadležnim institucijama tužilaštvom, sudom...

Sombor

U Sigurnoj kući u Somboru u 2020. godini smešteno je 24 žene sa decom, a u 2019. njih 22.

- Međutim, ovde govorimo samo o brojkama koje su uspele da stignu do ustanova i potraže pomoć, što nam govori da su te žene na neki način osvešćene i dovoljno informisan - navela je za Telegraf.rs Rukovodilac Sigurne kuće Sombor Tamara Savović uz napomenu da direktne prijave nasilja sigurnoj kući nisu retkost, ali da se po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici obavezno procesuiraju, te da su u sistemu podrške policija, centri za socijalni rad, tužilaštvo i sud.

Muškarac plače Foto: Shutterstock

Vranje 

U Vranju nije bilo direktnih prijava nasilja u porodici, ali da je u Prihvatilištu za žrtve nasilja u porodici - Sigurna kuća pri JU Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Vranje tokom 2020. godine bilo 43 korisnika, a u godini ispred njih 74, tj. oko 42 odsto korisnika više.

Sremska Mitrovica 

Prema navodima koordinatorke Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici Branislave Golić, u 2020. godini u njoj je boravilo 25 korisnika - 13 žena i 12-oro dece. U 2019. godini to je bilo 24 korisnika, od čega 11 žena i 13-oro dece.

Prema podacima koji su nam dostavljeni iz Kragujevca, u Prihvatilištu za žrtve nasilja u porodici smeštaj se vrši po uputu centra za socijalni rad. Slično su nam rekli iz Zrenjanina, navodeći da se nijedna žena ne prijavljuje direktno u sigurnu kuću, te da se zbrinjavaju korisnice koje su pretrpele nasilje i gde po proceni Centra za socijalni rad i policije postoji rizik po bezbednost žene. Podatke o broju smeštaja iz ova dva grada nismo dobili.

Sa pitanjem o broju prijava nasilja i smeštaja obratili smo se i ostalim sigurnim kućama u zemlji, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA