≫ 

Premijerka prva primila Fajzerovu vakcinu, za njom ministarka Kisić Tepavčević i doktor Kon

Predstavnice države biće vakcinisane na Institutu "Torlak"

  • 65

Vakcinu protiv korona virusa upravo je primila premijerka Ana Brnabić. Za njom su vakcinisani i dr Darija Kisić Tepavčević i dr Predrag Kon.

- Dobro smo svi, zdravo, niko nema reakcije - rekla je najpre premijerka Ana Brnabić.

Video: Ana Brnabić prva primila Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

- Ovo je veliki dan za Srbiju, čitav region i za Evropu. Počinjemo kontraofanzivu, počinjemo borbu sa oružijem u ruci, sa vakcinom. U ovom trenutku još uvek je vanredna situacija u našim bolnicama. Činimo sve što je u našoj moći da prenesemo ljudima pravu poruku. Vakcina koja je registrovana kod nas za upotrebu, u skladu sa zakonom, potpuno je bezbedna i sigurna. Iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva, što je meni bilo najvažnije. Svim građanima Srbije želim sve najbolje u nastupajućem periodu. Vakcinisaćemo se u skaldu sa operativnom planu i prema prioritetu - potom je govorio dr Predrag Kon.

Video: Kon: Počinjemo kontraofanzivu, počinjemo borbu sa oružijem u ruci, sa vakcinom

- Danas jeste veliki dan za našu zemlju. Ponosna sam što je naša zemlja jedna od privih koji su nabavili ovu vakcinu, kao što smo vam obećali. Znate da danas počinje vakcinacija u staračkim domovima. Vakcina je besplatna, ali dobrovoljna. Imamo veliko interesovanje, ponovo nam daju primer - kazala je ministarka Kisić Tepavčević o tome da postoji želja među starim stanovništvom da se vakciniše

Video: Darija Kisić Tepavćević primila Fajzerovu vakcinu prtiv korone

- Danas je svakako dan za osmehe. Možda prvi od 6. marta. Danas je dan kada počinje kraj pandemije korona virusa. Kao predsednica Vlade i kao neko ko vodi Krizni štab osećala sam obavezu da prva primim vakcinu. Verujemo u naše institucije - obratila se potom premijerka: - Ovo je bila moja obaveza, moja čast da budem prva koja će otvoriti taj put za sve građane Republike Srbije.

Video: Ponosna sam što je Srbija jedna od privih koji su nabavili vakcinu, kao smo vam obećali

Premijerka je rekla i da je dogovor nje i predsednika bio da prime različite vakcine.

- Sigurna sam da ćemo uskoro imati nekoliko vakcina. Imaćemo sve vakcine koje su odobrene u svojim zemljama, ali da će ih pre toga potvrditi i domaće insititucije.

Ona je navela i da će predsednik Srbije primiti vakcine koje naredne stignu, te da veruje da će to biti kineska vakcina.

- Ako računamo Veliku Britaniju, Srbija je druga zemlja u Evropi koja je dobila Fajzerovu vakcinu. Uradili smo veliku stvar. Nećemo se zaustaviti dok se ne obavi imunizacija kompletnog stanovništva - rekla je ona.

Rekla je i da veruje da je dobar signal to što su se vakcinisali ljudi poput epidemiologa Kona i akademika Peška. Vakcina je način na koji spasavate čovečanstvo od bolesti.

Kako je ranije najavljeno, vakcinu će primiti i korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Reč je o "Fajzerovoj" vakcini, koja je u utorak stigla u Srbiju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević vakcinisale su se kao prve predstavnice države na Instititu "Torlak". Sa njima se vakcinisao i epidemiolog Predrag Kon.

Podsetimo, predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19 Mirsad Đerlek, rekao je za RTS da su korisnici domova prioritetni kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom. Vrlo brzo očekuje se još oko 20.000 doza, dodao je Đerlek.

Vakcinu su primitli i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

Video: Predrag Kon primio Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    24. decembar 2020 | 10:47

    Svi vi što pljujete po vakcini, trkom ćete ići da je primite samo kad se uverite da su bezbedne.Živi bili pa videli.

  • Max

    24. decembar 2020 | 12:47

    Super, svaka cast

  • Ana

    24. decembar 2020 | 11:08

    Super ja sam spremna da primim vakcinu kad ce ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA