≫ 

Danas su Materice, najveći praznik majki: Deca neka pripreme kanape, a one poklone

Na Materice se, prema običaju, sastaju i muškarci i devojke koji planiraju brak, a tom prilikom treba da se daruju nekom sitnicom

  • 9
žena, majka, deca, zima, jesen

Foto: Unsplash/ Benjamin Manley

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan majki i žena – Materice.

Ovaj praznik se proslavlja dve nedelje pred Božić i najveći je hrićanski praznik majki i žena. Običaj je da deca porane i da, unapred pripremljenim koncem, maramom, vezicom ili šalom na prepad zavežu svoju majku za noge.

Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke i druge sitnice i tako se “dreši”.

Na isti način se vežu sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.

Na Materice se prema običaju sastaju muškarci i devojke koji planiraju brak, a tom prilikom treba da se daruju nekom sitnicom.

Dobro jutro gazdarice, došle su vam Materice. Mi smo došli znaš, da nam nešto daš - nekada se na Materice pevalo.

bogorodica, crkva, mozaik, kandilo

Danas je dan majki / Foto: Unsplash/Rafik Wahba

Veruje se i da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini.

Materice predstavljaju deo tronedeljnog ciklusa praznika koji se slavi pred Božić, nedelju dana ranije su Detinci, a nedelju dana kasnije Oci.

Materice se nalaze u središtu tog ciklusa simbolizujući majku u centru porodice, kao čuvara ognjišta i porodične ljubavi, kao onaj koji sve to povezuje, poput stezaljke i duhovnog mosta. Ona je "stezaljka dece" i očeva, ali i porodice i Isusa Hrista, po hrišćanskom verovanju.

Radosni običaj vezivanja na sutrašnji praznik podseća nas da ljubav ne može biti prisilno "vezana" i stečena, ali i da treba za nju nešto učiniti, to jest dati i uzvratiti ljubav.

Video: Majka dvoje dece oduševila je internet: Evo na koliko načina možete da spakujete poklone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    27. decembar 2020 | 07:33

    Majko,volio bih da mogu da ti cestitam praznik, poljubim i zagrlim snazno,citavog zivota fali mi tvoj topli majcin zagrljaj,ja te nikada nisam upoznao vidio ,osjetio tvoj majcinski dodir sem onog vremena od 9 mjeseci kada smo bili zajedno,zasto si me ostavila pitam se uvijek na ovaj dan,mozda negdje daleko ti zivis srecno i sjetis me se ponekad i to bi mi bilo dovoljno,da ponekad pomislis na mene,ja bih to osjetio,mozda si i na nebu sa andjelima i cekas me gore da ispravis svoju gresku a ja ti je Majko oprastam,u ovome ili onome zivotu nadam se da cemo se sresti ,nista mi nemoj tada govoriti ,samo me zagrli,neka ti je srecan dan Majki gdje god da si saljem tu svu ljubav iz moga srca koja se tu gomilala za tobom godinama❤💙

  • Ceca

    27. decembar 2020 | 07:58

    Srecan praznik svim majkama, svim zenama koje imaju decu i onima koje ih ocekuju, u zdravlju proslavili danasnji praznik, i neka nam Presveta Majka Bogorodica izmoli milost kod Gospoda naseg da nam oprosti sve nase grehe... Zivi i zdravi bili i u veselju Bozic docekali

  • 27. decembar 2020 | 07:40

    Srećan praznik svim mamama, i srećno onima koje to žele da postanu, da tako uskoro i bude 🌸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA