U Novom Sadu osvanuo sramotni grafit protiv Jevreja: Ubrzo uklonjen, reagovala gradska vlast

- Gradska vlast je odmah uklonila ove sramotne reči jer ne želimo i nećemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci ruše ono što vekovima negujemo u našem gradu - poštovanje različitosti - rekao je Vučević

  • 13
Grafit mrznje, Novi Sad Foto: Facebook/Милош Вучевић

Na jednom od bilborda u Novom Sadu danas je osvanuo uvredljiv natpis, odraz čistog vandalizma. Naime, ispisana je poruka "Judenfraj" što je u vreme Holokausta predstavljalo nacistički izraz za područje koje je etnički očišćeno od Jevreja, istovremeno nacrtana je i precrtana Davidova zvezda, jedan od najčešće susretanih simbola jevrejske kulture.

Sramotni grafit gradska vlast brzo je uklonila, a tim povodom reagovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je najoštrije osudio uznemirujuću poruku i naglasio da ona ne priliči ni Novom Sadu, a ni Srbiji - zemlji čiji je narod toliko ispaštao u Drugom svetskom ratu.

- Gradska vlast je odmah uklonila ove sramotne reči jer ne želimo i nećemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci ruše ono što vekovima negujemo u našem gradu - poštovanje različitosti. Podsećam da su Srbi uz Jevreje i Rome narod koji je najviše propatio zbog anticivilizacijskih i rasističkih ideja nedavne prošlosti. Uveravam vas da će svaka poruka mržnje kao što je ovaj grafit biti obrisana, a počinioci će biti kažnjeni - napisao je Vučević na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

Презирем срамотан чин који се десио у Новом Саду •И као градоначелник и као грађанин Србије најоштрије осуђујем ужасно...Posted by Милош Вучевић on Sunday, December 27, 2020

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    27. decembar 2020 | 14:42

    Dalje ruke od jevreja. Mi i jevreji najstariji narod. Ne brinite braco.

  • Milan

    27. decembar 2020 | 15:15

    To hrvati hoće da podvale srbima. Zna se ko je bio hitlerov saveznik protiv jevreja. Mi nikad sa njima nismo imali problema.

  • djape

    27. decembar 2020 | 14:29

    Sta bi sa slobodom govora?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA