• 0
 ≫ 

Najvažnija Vajber grupa u Srbiji radi 24/7: Putem nje se traži slobodan krevet i mesto na kiseoniku

, Telegraf
 ≫ 

Osnovali su je lekari kovid bolnica, a grupa ima 80 članova

  • 0
Viber, Vajber

Foto: Shutterstock

Najvažnija Vajber grupa u Srbiji danas je ona od osamdesetak članova, radi 24/7 i bukvalno život znači!

Sa gotovo 10.000 kovid pacijenata u dupke punim bolnicama naći slobodno i odgovarajuće mesto i na sve to - odmah, za pacijenta kome život od toga zavisi, muka je velika. Ali uspeva! I to zahvaljujući Vajber grupi u kojoj su direktori svih kovid bolnica u Srbiji i preko koje „razmenjuju“ slobodna mesta i zbrinjavaju obolele. A sada su najtraženija mesta na intenzivnoj nezi i ona s kiseoničkom potporom.

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopediju „Banjica“, koji je po treći put kovid bolnica, rekao je da je još od prvog talasa epidemije formirana Vajber grupa, čiji su administratori doc. dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, i doc. dr Ivana Milošević, njegova zamenica, a u kojoj su direktori ili odgovorni ljudi za raspored i smeštaj pacijenata u svojim ustanovama.

- U početku je bilo dvadesetak ljudi, ali kako je cela Srbija postala kovid bolnica, sada nas je najmanje osamdesetak u grupi. Nekoliko stotina, možda čak i hiljadu poruka i informacija dnevno razmenimo. Grupa funkcioniše 24 sata, i danju i noću. Svi tu stavljamo raspolažuća mesta, koja delimo na ona u intenzivnoj nezi, odeljenska sa kiseoničkom potporom i bez nje. Apsolutno najviše se traže mesta u intenzivnoj nezi i ona sa kiseoničkom potporom. Upravo na grupu stavljam dva slobodna mesta u intenzivnoj, što je dragoceno. I već za pola sata biće popunjena - objasnio je prof. Baščarević:

- Pacijenti se s imenom i prezimenom i kratkim opisom, posebno time na koliko je litara kiseonika i kakva mu je saturacija, smeštaju gde ima slobodan krevet. I ne znam kako, ali za ovih devet meseci mesto se uvek nađe. I bez obzira na to da li je neko ‘39. ili ‘79. godište, jednak je trud da mu se nađe mesto u sistemu.

Naglasio je i da se raspored pacijenata po bolnicama obavlja i po pridruženim bolestima:

- Ako neko ima neki težak abdominalni problem, hirurški problem plus kovid, sigurno da neće kod nas na ortopediju, već u bolnicu koja je za to. Kolegijalnost, profesionalnost, kao i empatija među ljudima u toj grupi su ogromni.

KBC Bežanijska kosa

Foto: Marko Jovanović

Prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV), koja je u ovoj grupi, kaže da je pandemija i to što obolelima može biti važan svaki minut nametnula i „kriznu komunikaciju“ KCV, kao i celog sistema kovid bolnica Srbije i preko Vajber grupa tipa „ol in van“ (all in one).

- Tu smo 24 sata dnevno jer su česte turbulentne i neočekivane promene kod kovid pacijenata, a odluke moraju da budu stručne i brze. U Vajber grupama KCV „Stop kovid 19“ i „Stručni kolegijum“ imamo i kodeks ponašanja sa jasno postavljenim ciljevima - svi resursi u borbi protiv kovida! Informacije moraju biti brze, tačne i konkretne, neopterećene nebitnim propratnim detaljima, a komunikacija glasna i jasna. Odmah dati odgovor na pitanja - šta se dogodilo i šta se preduzima. I zahvaljući i tome, uspevamo da brzo odreagujemo u svakoj situaciji - objašnjava prof. Stokić za Kurir.

Ona dodaje da se jasno prikazuje bolnički kapacitet, posteljni fond, broj otpusta i premeštaja u KCV...

- I onda reagujemo, javimo se mi koji možemo odmah da pomognemo i brzo rešavamo problem. Za sve ovo vreme od početka epidemije, čovek se navikne da bude na stalnom oprezu. Čak i kada spava. I u jedan, dva, tri noću zbrinjavamo pacijente. Uvek ima neko ko u tom momentu ne spava ili se budi na prvo pištanje poruke - ističe prof. Stokić i dodaje da je i ovaj sistem razvijen do perfekcije jer su za devet meseci „ratnog stanja“ svi prekaljeni „ratnici“.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok