• 0

Dečak koji je preživeo požar u Odžacima ima opekotine na 35 odsto kože: Rane mu ugrožavaju organe

, Telegraf

Još nije poznato kako je tačno došlo do požara u Odžacima, ali izvesno je da je dečak u prostoriji nekadašnje kafane peletom ložio pež "smederevac"

  • 0
Bolnica, pacijent, dečak

Foto-ilustracija: Bolnica, pacijent

 

S. G. (13), koji je u petak teško povređen u požaru u kući u Odžacima ima opekotine na oko 35 odsto kože i u veoma je teškom stanju, intubiran, na odeljenju intenzivne nege.

Lekari instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu čine sve da spasu njegov život, a njegovo trenutno stanje, kažu, odgovara prirodi povreda koje je zadobio. Ključ je da se spreči infekcija i da se dečakovo telo izbori sa sistemski urušenim zdravstvenim stanjem, jer ovakve opekotine ugrožavaju sve njegove organe.

- Zbog intenziteta opekotina on je odmah intubiran, stavljen na analgosedaciju i priključen na mehaničku ventilaciju pluća. Vazoaktivnom potporom potpomažemo njegovu cirkulaciju i on se nalazi u jedinici intenzivnog lečenja - kazao je za "Telegraf" pomoćnik direktora Instituta Goran Rakić.

On je dodao da je dečak u stabilnom stanju, ali da su povrede životno ugrožavajuće i da je praktično reč o multiorganskoj sistemskoj bolesti čije lečenje na intenzivnoj nezi dugo traje.

- Potreban je strogi monitoring i sprečavanje infekcije. Ti pacijenti su dugo u intenzivnoj nezi - kazao nam je Rakić.

Premda je dečak nakon požara bio svestan, njegovo stanje se već pri dolasku u kliniku pogoršavalo, što je i očekivano kod ovako teških stanja.

Još nije poznato kako je tačno došlo do požara u Odžacima, ali izvesno je da je dečak u prostoriji nekadašnje kafane peletom ložio pež "smederevac".

- Peć redovno lože i otac i sin. Nije tačna informacija da je dečak bio sam u kući kad je došlo do požara. U stanu, koji je hodnikom odvojen od ložione, bio je otac, a dečak je otišao da loži jer je tatu uhvatio bol u leđima - rekao je ranije medijima komšija, koji je učestvovao u čišćenju ložione posle požara.

Veruje se da je dečak otišao da pojača vatru u peći kako bi bilo toplije majci koja je trebalo da se vrati iz druge smene u fabrici.

Vatra je zahvatila čitavu prostoriju nekadašnje kafane, a vatra je bila toliko jaka da je došlo i do topljenja vrata koja kafanu dele od stambenog dela kuće.

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok