≫ 

U Hramu Svetog Save održan četrdesetodnevni pomen patrijarhu Irineju

Sabornu svetu liturgiju, na četrdeseti dan od upokojenja, služio je čuvar upražnjenog patrijarškog trona i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih arhijereja

  • 1
Aleksandar Vučić, četrdesetodnevni parastos Patrijarhu srpskom Irineju Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U Hramu Svetog Save na Vračaru održan je četrdesetodnevni pomen patrijarhu srpskom Irineju, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, te princ Filip Karađorđević sa suprugom.

Vučić je najpre položio venac na grob preminulog patrijarha Irineja u kripti Hrama Svetog Save.

Sabornu svetu liturgiju, na četrdeseti dan od upokojenja, služio je čuvar upražnjenog patrijarškog trona i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih arhijereja.

On je poručio da je najvažnije što pamtimo kod Irineja mudro upravljanje Svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

- Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude - rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije.

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u "carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save".

Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

- Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom - istakao je, između ostalog.

Nakon Svete liturgije služen je četrdesetodnevni parastos.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej preminuo je 20. novembra, posle komplikacija izazvanih korona virusom.

Sahranjen je dva dana kasnije, u kripti Hrama Svetog Save, uz prisustvo državnog vrha Srbije, političkih predstavnika Srba iz regiona i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Video: Kovčeg sa telom blaženopočivšeg patrijarha preneto u kriptu Hrama na Vračaru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA