Panići su brojne Nove godine dočekivali u mraku i bez vode: Da li treba da "kukate" što nema dočeka?

Majka Dragica poslala je svima najvažniju poruku

  • 19
Dragica Panić, porodica Panić, selo Milićevci, Čačak - Porodica Panic, Panici Porodici Panić prvi put posle decenije "sija" kuća Foto: Vlade Dragić, Privatna arhiva

Prošlu Novu godinu Dragica, Miroslav (13) i Bratislav Panić (17) iz sela Milićevci kod Čačka, dočekali su u crnini jer su sahranili muža i oca, sina i brata. Pre neopisive tragedije, brojne dočeke proslavljali su u kući bez vode i struje. Ove godine, prvi put posle cele decenije, njihova kuća zasijala je prazničnom dekoracijom. Hrabra majka Dragica, sa svojim sinovima šalje najvažniju poruku onima, koji se žale što nema dočeka zbog korona virusa - "Najvažnije je da smo svi živi i zdravi".

Dragica Panić je u junu 2019. godine sahranila supruga, koji je oboleo od raka. Nekoliko meseci kasnije, dva dana pred zimskog Nikolu, u decembru, izgubila je najstarijeg sina (30), koji se obesio. Njeni sinovi, Miroslav i Bratislav, ostali su bez oca i brata...

Članovi porodice Panić nikad više neće videti lice svog oca i muža, brata i deteta... Nikad ih više neće zagrliti, dodirnuti, poljubiti... Ostala je samo neizmerna tuga i bol, ali i predivne uspomene, koje ih u njihovim mislima i srcima održavaju živim...

Dragica, Miroslav i Bratislav u svojim grudima nose bol, koja sledeće godine neće biti manja... Oni će svaku sledeću Novu godinu dočekivati bez svoja dva člana porodice.

Svi oni, koji "tuguju" jer ove godine nema organizovanih slavlja povodom dolaska Nove godine, treba da znaju da će sledeće godine, najverovatnije, moći da se vesele kao i svih godina pre ove.

Međutim, Panićima nikada više Nove godine neće biti kao što su bile.

- Meni je nastradao najstariji sin, sahranila sam i muža. Ne daj Bože nikome... Veća kazna ne postoji pa nisam bila kivna kao što su pojedini ljudi, koji sad ne mogu da slave Novu godinu. Najvažnije je da je čovek zdrav i da je živ, biće prilika za dočeke - kazala je za Telegraf.rs Dragica Panić.

Posle decenije kuća porodice Panić "sija"

Život i pre stravičnih tragedija, koje su zadesile porodicu Panić, za njih nije bio nimalo lak. Deset godina su živeli u kući bez struje. Takođe, nisu imali ni vodu.

Nove godine su dočekivali u mraku... I nisu bili nesrećni, ogorčeni, "ljuti" kao veliki broj ljudi, koji se tako oseća jer će morati da "preskoče" jedan doček zbog korona virusa.

- Mi ćemo Novu godinu dočekati tako što nam je okićena i kuća, pored jelke. Za nas je to veliki događaj jer deset godina nismo imali struje - istakla je Dragica sa neverovatnim osmehom u glasu, koji poručuje da je za sreću zaista potrebno malo.

Naša sagovornica je istakla da njenoj deci deset godina niko nije mogao da dođe u kuću jer nisu imali struju.

Sad neverovatni momci, koji su na svojim mladim grudima izneli situacije koje niko ne bi trebalo da doživi, mogu da dovode svoje drugove i drugarice u dom.

- Sad mogu da se druže više nego što su ranije. Ranije su mogli samo da idu kod drugara, a sad i oni dolaze kod njih - napomenula je hrabra majka.

Kako su Panići dobili uslove za život koji su dostojni za čoveka?

Akcija za pomoć ovoj udovici i njenim sinovima počela je u decembru 2019. godine, zahvaljujući njihovom rođaku Vladu Dragiću iz Čačka.

Vlade je za Paniće dao osam meseci života. Za to vreme, zahvaljujući dobrim ljudima sakupljeno je 10 miliona dinara pomoći, od čega samo za mesec dana 44.600 evra za Paniće.

U kući koja je bila skroz oronula, sad svako ima sobu za sebe. Takođe, imaju i vodu koju su ranije u nju donosili sa bunara. Dobili su i kupatilo.

Uvedeno im je i centralno grejanje. Sređena im je i garaža, sušara, postavljene su i pločice na spoljne stepenište, kao i ograda.

Radovi na kući porodice Panić završeni su polovinom avgusta ove godine.

Tom prilikom je za Telegraf.rs Vlade Dragić objasnio da dečaci nisu znali šta ih je "snašlo".

- Oni nisu znali šta je crtani. Znate kako je kada živite u kući bez struje. Nisu znali za televizor. Jako su zahvalni na svemu - kazao je ranije Dragić.

Kad pomislite da "život nije fer" jer ne možete ove godine da idete na doček, setite se Dragice, Miroslava i Bratislava Panića koji su za samo nekoliko meseci ostali bez najmilijih pa se zapitajte da li zbog jedne večeri još neko treba da doživi tugu i bol zbog gubitka člana porodice.

Video: Panićima puštena struja: Ovu Novu godinu neće dočekati u mraku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKI

    31. decembar 2020 | 16:06

    PIŠITE NAM ČEŠĆE O OVAKVIM STVARIMA,VRLO LEPA VEST.BRAVO ZA PORODICU PANIĆ,SVE IM SE POZLATILO,SVE ČESTITKE G.DRAGIĆU KOJI IM JE POMOGAO.SREĆNA NOVA U ZDRAVLJU I VESELJU.

  • Voja

    31. decembar 2020 | 17:24

    Pravo herojstvo a ne ovi pomodari novopečeni bogataši koji su se obogatili na sirotinji. Srbijo medju šljivama i medju......

  • Tajci

    31. decembar 2020 | 16:17

    Sramota, jadni ljudi, sta ih je sacekalo.... A 10 god ziveti u mraku, sram da te bude Srbijo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA