Bez ijednog dinara napravili su prazničnu bajku i oduševili mališane u varoši na istoku Srbije

Volonterski poduhvat direktorke kučevljanske biblioteke i svetskog putnika Slobodana Stokića

  • 0
Kučevo, biblioteka; foto arhiva biblioteke Slobodan Stokić i direktorka biblioteke Jovana Dišić; foto arhiva biblioteke "Nikola Sikimić Maksim"

U biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ u Kučevu tokom decembra bilo je življe nego ikada. Legende ove varoši u Braničevskom okrugu dolazile su u biblioteku i snimale čitanje bajki koje su potom emitovane na društvenim mrežama.

Volonterski projekat direktorke biblioteke Jovane Dišić i svetskog putnika Slobodana Stokića naišao je na odličan prijem ne samo kod mališana kojima su bajke bile namenjene, već i kod njihovih roditelja, baka i deka.

Klinci su svake večeri, umesto dečjih sadržaja na nacionalnim TV kanalima, uživali u bajkama koje su čitali njihovi stariji sugrađani.

- Prosvetni radnici Osnovne škole u Kučevu snimili su čitanje popularnih bajki, a onda smo Slobodan i ja došli na ideju da angažujemo i druge sugrađane i napravimo zaseban projekat koji će uključiti čitavu zajednicu – kaže direktorka Dišić za Telegraf.

Stokić je doneo od kuće starinsku fotelju, miljee i ćilime. U „studio“ je stigla i novogodišnja jelka. A onda su počeli da pristižu i gosti – domaćini: profesorka engleskog Violeta Velimirović, vaspitačica Sunčica Mihailović, psiholog Sanja Vukojević, knjižničar Nada Todorović, penzionisani učitelj Stevan Ilić...

Učiteljica Rozica Dragojlović pročitala je bajku na vlaškom „Borkanu ku aur“, sa prevodom na srpski - „Ćup sa zlatom“. Učešće u programu uzele su i prva bibliotekarka Jelena Jeca Grubor, i njene mlađe koleginice Olivera Mitrović i Violeta Ilić.

Kučevo, biblioteka; foto arhiva biblioteke Prva direktorka kučevljanske biblioteke Jelena Grubor; foto arhiva biblioteke "Nikola Sikimić Maksim"

Bajku iz rodnog Jordana na arapskom i srpskom pročitao je dr Zaid Bilbeisi koji je daleke 1979. došao u Kučevo i proveo radni vek u ovdašnjem Domu zdravlja.

Pred kamerama se našla i nekadašnja legenda varoši Zoran Zarić Oki, kao i koautori projekta – Dišićeva i Stokić.

- Reakcije ljudi su sjajne – komentariše Dišić. – Roditelji su zvali i pitali mogu li da dovedu decu da se fotografišu u bibliotečkom studiju, jer su oduševljeni kako izgleda. Dozvolili smo im, naravno, ali uz strogo poštovanje epidemioloških mera. Javljali su se i naši sugrađani koji su se rasuli po belom svetu, ganuti što posle mnogo godina ili čak decenija na Jutjubu, Fejsbuku i Instagramu vide svoje nekadašnje komšije, rođake i prijatelje kako deci ulepšavaju dane raspusta.

Direktorka biblioteke ne skriva zadovoljstvo što su meštani Kučeva bez premišljanja pristali da se uključe u ovaj pionirski projekat. Mnogi mališani su po prvi put videli svoje deke i bake pred kamerama u ulozi pripovedača.

Posle 16 bajki i priča koje su poznati Kučevljani čitali u okviru novogodišnjeg serijala, od 2. do 5. januara biće emitovan božićni program namenjen najmlađima. Trojica sveštenika će, kako najavljuje Dišićeva, čitati priče iz Jevanđelja prilagođene deci, a potom će uslediti božićna čestitka.

Kučevo, biblioteka; foto arhiva biblioteke Sveštenici velikogradištanskog namesništva sa direktorom kučevljanske biblioteke; foto arhiva biblioteke "Nikola Sikimić Maksim"

Ali, tu ovom lepom projektu neće biti kraj. Jovana i Slobodan planiraju da tokom cele 2021, kad god im to vreme i obaveze dozvole, nastave sa snimanjem kreativnih sadržaja za najmlađe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA