≫ 

Kon otkrio kada će 60 odsto Srba imati imunitet na koronu, i kada ćemo skinuti maske

Mnogi roditelji su uplašeni jer se sad pojavio britanski soj koji mnogo napada decu

  • 22
Ktizni štab Predrag Kon Foto: ATA images

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon otkrio je kad možemo da očekujemo stvaranje kolektivnog imuniteta, kao i da li treba da se vakcinišu deca s obzirom na to da se pojavio novi soj korona virusa.

Dr Predrag Kon kaže da se kolektivni imunitet na korona virus, od oko 60 odsto populacije, očekuje posle marta ako uspemo da vakcinišemo 20 odsto stanovništva.

- Ako znamo da je do kraja avgusta taj imunitet, na osnovu uzorka, bio 20,7 odsto i budući da je treći talas ubedljivo najveći, pa možemo da pretpostavimo otprilike još toliko imunih, vakcinisanje 20 odsto populacije stvorilo bi tu znatnu barijeru virusu koja bi ga znatno usporila.

Čuli smo premijerku da će već u januaru biti milionske doze. Ako prvu dozu date u februaru, pa čekate tri nedelje na drugu i ukupno mesec dana na razvijanje imuniteta, realno je da posle prvog kvartala, negde posle marta, imamo tih 60 odsto imunih - kazao je Kon.

Sagovornik je objasnio da na početku vakcinacije nema potrebe nju da primaju oni koji su već preležali korona virus.

- Mogu i onu da se vakcinišu, ali pošto je realno da imaju imunitet, ne bi trebalo da se prijavljuju u trenutku kada nemate dovoljno vakcina. Oni bi mogli kasnije. Plan je napravljen za vakcinaciju 50 odsto stanovništva - istakao je Kon.

Takođe je naveo odgovorio na pitanje koje muči mnoge roditelje, a to je da li će se deca vakcinisati.

- Ne, jer nisu obuhvaćena u ispitivanjima vakcine, to je pravilo da se na deci primenjuju bilo koji lekovi, pa i vakcine tek nakon primene na odraslim osobama. Tek kada se pokaže da nema opasnosti za različite grupe odraslih, mogu da se vakcinišu i najmlađi.

Bolest kod dece je vrlo retko teška i vrlo retko se fatalno završava, a u uzrastu do 10 godina toga gotovo da i nema - napomenuo je epidemiolog.

Predrag Kon, krizni štab Dr Predrag Kon / Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Mnogi roditelji su uplašeni jer se sad pojavio britanski soj koji mnogo napada decu.

- Prirodni strah, koji izaziva brigu i oprez, svakako postoji. Ali ne treba da nas uhvati panika. Prvi put od početka SAR-CoV-2 pokazao je novu varijantu i ta mutacija povezana je s većom sposobnošću prenošenja. Tu vest treba ozbiljno prihvatiti. Već smo videli šta se desilo kada su se vesti iz Kine primale bez dovoljno opreza - rekao je Kon, piše Kurir.

Kad se Srbija moći da se vrati normalnom životu, bez maske?

Mnogi ljudi se pitaju kad će doći vreme da više ne moraju da se nose maske.

- Ako se masovno vakcinišemo, o skidanju maski biće realno razmišljati tek u drugoj polovini 2021. Osim ako ne bude tako velikih izmena virusa da stvara ponovnu bolest. A i treba da budemo 28 dana bez novozaraženih, pa da nema potrebe za bilo kakvom zaštitom.

Međutim, treba znati da stalno postoji mogućnost ponovnog ulaska virusa iz celog sveta. I videćemo kako će međunarodna zajednica reagovati, neki će tražiti vakcinaciju da bi se ušlo u zemlju i/ili prisustvovalo određenim događajima - kazao je Kon.

Brojne ljude, takođe, zanima kad će potpuno da se ukinu sve mere. Kad će stadioni moći da budu puni, kao i kafići i noćni klubovi. Neki se nadaju da bi to moglo da nas očekuje već u februaru ili martu.

- Tek kada se potpuno jasno spusti kriva novozaraženih i isprazne sve kovid bolnice, o tome možemo ozbiljno da razgovaramo - odgovorio je Kon na pitanje koje mnoge zanima.

Video: Kon: Počinjemo kontraofanzivu, počinjemo borbu sa oružijem u ruci, sa vakcinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    1. januar 2021 | 09:48

    Znaci ipak "krdo" se ceka, pa ispade Nestorovic u pravu!!!!!

  • Boža zemunac

    1. januar 2021 | 10:33

    Vidovnjak i prorok. Sjaši više sa TV ekrana. Dosadio si i Bogu i narodu.

  • dorcoletino

    1. januar 2021 | 10:14

    Pa jel moga bar jedan dan da preskoci sa izjaVama ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA