Danica Grujičić navela 6 imena Srba kojima se divi: Citirala je i čuvenu rečenicu jednog od njih

Tražili smo joj pet, ali je navela jedno ime više

  • 3
Danica Grujičić

Foto: Privatna arhiva

Profesorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologije Srbije (IORS) govorila je za Telegraf.rs u novogodišnjem intervjuu, a jedno od pitanja na koje smo joj tražili da nam odgovori bilo je da nam navede pet imena Srba kojima se divi. Kako nam je rekla ima ih više, a umesto pet navela je šest. Među njima je Nikola Tesla ali i jedna žena. 

- Ovde bi spisak bio jako dugačak i teško je izdvojiti samo pet imena. Zaista sam ponosna što pripadam narodu koji je iznedrio toliko velikana i toliko velikih dela. Iako ne tako brojčan narod smo dali velike podvige svetu. Mladi ljudi u Srbiji imaju svetle primere na koje mogu da se ugledaju i na koga da budu ponosni, i da se trude za iste ili veće podvige.

- Napraviću mali izuzetak i navesti njih 6. To je Draga Ljočić. Prva žena lekar u Srbiji, neko ko je na izvestan način svima nama otvorila put u medicinu. Bila je veliki filantrop i rodoljub. Jako obrazovana žena koja je učinila velike stvari za našu državu i za zdravstvo. Besplatno je lečila decu, zalagala se za otvaranje dečijih bolnica, domova za nezbrinutu decu. A, opet, sa druge strane, pokazala se i kao veliki rodoljub i kao bolničarka učestvovala u balkanskim ratovima u Prvom svetskom ratu. Možete zamisliti koji je podvig bio da jedna žena postane vrhunski lekar u to doba kada ste imali jako mali broj generalno pismenih žena. Ja se sećam sa kakvim sam se problemima susretala ja i to 80-ih godina, a mogu da zamislim jedan vek pre toga. Hvala joj - kazala je prof. Danica Grujičić a zatim nastavila niz:

- Nikola Tesla. Bespotrebno je govoriti o podvizima i delima Nikole Tesle i njegovom naučnom dostignuću. Smatram ga najznačajnijim naučnikom svih vremena koji još uvek nije istražen kao ni njegov rad. Žao mi je što se više ne promoviše u našoj zemlji i našem obrazovanju. Mislim da mladi generalno moraju da izučavaju velikane poput Tesle i ostalih naših znamenitih ličnosti i da pišu radove. Najveća vrednost Teslinog života i dela je bila ta što je sve radio verujući u bolje sutra celom čovečanstvu. Nije bilo tog finansijskog momenta. Takođe, ono što je za pohvalu, iako je postao najveći naučnih na svetu u to doba, nije zaboravio poreklo i odakle dolazi. Poznata njegova rečenica studentima je bila: "Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu".

- Mihajlo Pupin. Takođe, kao i Tesla, veliki naučnik, koji je u teška vremena radio najbolju moguću diplomatiju za naš narod i državu. Njegovo poznanstvo sa Vilsonom doprinelo je to da je jedina zastava koja se viorila na Beloj kući upravo zastava Srbije zbog podviga u velikom ratu.

Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin Foto: Wikimedia/Smithsonian Institution

- Milutin Milanković, srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, kao i fizičar. Malo ističemo i slavimo naše velikane, malo se o njima zna uči ili piše. Malo je urađeno serija i filmova, malo smo knjiga napisali o njima i predstavili ih svetu. Nažalost, novinske stupce pune crne hronike i rijalitiji umesto ovakvih velikana, i nije ni čudo što nas često u svetu malo cene kada sami ističemo ono što je najgore u našem društvu.

- Mihajlo Obrenović, veliki državnik koji je malo predstavaljen našem narodu ali pored svih velikih podviga koji je učinio za uspostavljanje države i vojske. Imao je veliku svest o nauci i naučnicima, kao i njegova dinastija Obrenović. Upravo je za vreme Mihaila i Milana iznedrena najveća naša generacija naučnika, koji su odlazili preko, usavršavali se i vraćali se nazad da podižu našu državu. Zahvaljujući tim umovima nastala je naša država.

Sveti Sava

Foto: Wikimedia/MOSSOT

- Sveti Sava (Rastko Nemanjić). Nezaobolazni čovek i svetitelj u našoj istoriji. Neko ko je uspostavio nacionalnu crkvu, nacionalni identitet našeg naroda ma gde oni živeli i pod čijom zastavom. To se u Evropi dešavalo mnogo kasnije, čak par vekova. Ono što je manje poznato to je da je bio i tvorac prvih bolnica u Srbiji, i nešto potpuno neverovatno o čemu postoje dokumenti, a to je da je uspostavljajući te bolnice u to vreme zahtevao da svaki pacijent koji napusti bolnicu ima otpusnu listu sa opisom od čega je lečen i na koji način. Naravno, to nije približno današnjim otpusnim listama ali tolika svest u to doba je nešto potpuno neverovatno.

Video: Da li su Sovjeti oteli Amerikancima Teslinu tehnologiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. januar 2021 | 11:28

    ZENA JE HEROJ I SVI MI TREBA DA SMO PONOSNI NA NASE POREKLO JER SMO TOLIKO DALI OVOM SVETU KAO MALI NAROD SA BALKANA I DA PROSLAVIMO U SLOZI SRPSKU NOVU 7531GODINU !!!

  • Boža zemunac

    2. januar 2021 | 11:25

    Ali Dr. Sveti Sava treba da bude na prvom mestu.

  • Dragoja

    2. januar 2021 | 15:51

    Gde nađe Iliju Grahoca 😂 i čemu se njemu divi da mi je znati 😜😞

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA